Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, θυγατρικής πλέον της Philip Morris International, πέτυχε να συνεχίσει τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας την παραγωγική βάση της εταιρείας με νέες γραμμές παραγωγής και συνεργασίες με τους έλληνες αγρότες

Χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του ως ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας που έκλεισε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στη Philip Morris International (ΡΜΙ) και την κυβέρνηση για την αύξηση κατά 20% των καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η ΡΜΙ την τριετία 2013 – 2015 από την Ελλάδα. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία στη σημερινή συγκυρία.

Ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος, που βρίσκεται στο τιμόνι της Παπαστράτος εδώ και περίπου δυο χρόνια, ανέδειξε τόσο για τη μητρική Philip Morris International όσο και για την ελληνική κυβέρνηση τα αμοιβαία οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς θα αποφέρει στην αγροτική οικονομία περίπου 200 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία.

Η συμφωνία, πάνω στην οποία δούλεψε ο κ. Θεοφιλόπουλος, αφορά στην εφαρμογή καλών αγροτικών πρακτικών από την πλευρά των αγροτών για την παραγωγή καλής ποιότητας καπνών ανατολικού τύπου με τη δέσμευση από την πλευρά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ότι εντός της τριετίας θα αυξήσει τις ποσότητες που αγοράζει από έλληνες αγρότες. Κάτι που σημαίνει τη στήριξη 13.000 καπνοκαλλιεργητών και 12.000 εργατών καπνού.

Μάλιστα το γεγονός ότι από τα καπνά αυτά περίπου το 99% προορίζεται για εξαγωγές δίνει στην ελληνική παραγωγή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη στιγμή που δέχεται πιέσεις από τα καπνά γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. Με επαγγελματική σταδιοδρομία στην PMI, που μετρά περισσότερα από 15 χρόνια, ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος επελέγη για την κορυφή της Παπαστράτος στις αρχές του 2012 εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης για τη χώρα. Οπως λέει, ήταν «μια μεγάλη πρόκληση», επειδή αναλάμβανε τα ηνία μιας ιστορικής εταιρείας και μάλιστα στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή η εταιρεία για πρώτη φορά στην 80χρονη ιστορία της παρουσίαζε ζημίες ύψους 24 εκατ. ευρώ για τη διετία 2010 – 2011.

Ο 45άχρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κατάφερε σε έναν μόνο χρόνο όχι απλώς να αναστρέψει την αρνητική πορεία της εταιρείας περιορίζοντας τις ζημιές της σε μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά με στοχευμένες κινήσεις να εξασφαλίσει νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο της Παπαστράτος.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που προώθησε ήταν και η αλλαγή του δικτύου διανομής στις τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) και το οποίο είχε παραμείνει το ίδιο για 60 χρόνια. Υιοθετώντας ένα σύγχρονο σύστημα αποκλειστικής διανομής σκοπεύει να πετύχει ταχύτερη διανομή και καλύτερη παρουσία των προϊόντων της εταιρείας στα σημεία πώλησης. Παράλληλα διασφαλίζοντας στη λιανική ελάχιστο περιθώριο κέρδους, στηρίζει τη βιωσιμότητα των μικρών σημείων της λιανικής.

Ο κ. Θεοφιλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κηφισιά. Οι σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι μεταπτυχιακές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αγγλία ήταν γεμάτες διακρίσεις. Πατέρας δυο μικρών παιδιών καταφέρνει μόλις τον τελευταίο χρόνο να τα βλέπει λίγο περισσότερο καθώς το φορτωμένο του επαγγελματικό πρόγραμμα κλέβει τον περισσότερο χρόνο του. Και πώς γεμίζει τις μπαταρίες του; Παίζοντας με τα παιδιά του ή ξεφεύγοντας από την καθημερινή πίεση σε ένα γήπεδο τένις ή ποδοσφαίρου που είναι τα χόμπι του.

Οταν τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα προσπαθούσε να απαντήσει στο ερώτημα «δραχμή ή ευρώ», εκείνος επέλεξε, έχοντας πάρει το προσωπικό του ρίσκο, να οδηγήσει την Παπαστράτος μπροστά επενδύοντας σε νέες γραμμές παραγωγής, δαπανώντας 3 εκατομμύρια ευρώ, για την εγκατάσταση μιας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα, αλλά και ολοκληρώνοντας τις εγκαταστάσεις της μοναδικής εκτυπωτικής μονάδας που διαθέτει η Philip Morris International στην Ευρώπη – κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών της.

Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι οι μεγάλες βιομηχανίες αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να στέκονται σύμμαχοι στο πλευρό της χώρας και αυτό με τις επιλογές του το επιβεβαιώνει. «Η Παπαστράτος, ως μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες βιομηχανίες της Ελλάδας, οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση» δηλώνει.

Χωρίς περικοπές μισθών και προσωπικού, αλλά αντιθέτως με μπόνους απόδοσης για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων της, η Παπαστράτος σε μια περίοδο όπου η απασχόληση υφίσταται πιέσεις φαίνεται ότι έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή της να αντισταθεί. Με την πόρτα του γραφείου του πάντα ανοικτή για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας που διοικεί ο κ. Θεοφιλόπουλος πέτυχε να διακριθεί η Παπαστράτος ως Best Workplace για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα στην 4η θέση.

Ομως η Παπαστράτος θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που βασανίζει την Ελλάδα. Ετσι με το σύνθημα «Προετοιμάσου για το αύριο» χρηματοδοτεί πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.000 ατόμων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του ΣΕΒ και απευθύνεται σε ανέργους, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους που θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να αποκτήσουν νέες, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το αύριο. «Προφανώς δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λυθεί έτσι το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους νέους ότι δικαιούνται να είναι αισιόδοξοι, αρκεί να προετοιμαστούν κατάλληλα αποκτώντας νέες δεξιότητες και γνώσεις για την αγορά εργασίας και την οικονομία της επόμενης μέρας», δηλώνει.

Προσωπικό του στοίχημα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο πόλεμος κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού που έχει ξεκινήσει η Παπαστράτος. Η εκστρατεία «Οχι στα παράνομα τσιγάρα» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και έχει ήδη χρηματοδοτήσει δράσεις μεταξύ των οποίων η ενημέρωση περισσότερων από 600.000 καταναλωτών και λιανεμπόρων, η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των διωκτικών Αρχών και την εκπαίδευση περισσότερων από 500 στελεχών τους.

Πρόκειται εξάλλου να καλύψει και τις δαπάνες για την καταστροφή κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εκστρατεία έχει την υποστήριξη των υπουργείων Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, του ΣΔΟΕ, των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ενωσης Περιπτερούχων και του Συνδέσμου Μεταποιητών Καπνού. Οπως λέει ο πρόεδρος και διευθύνων της Παπαστράτος για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού, «για να αντιληφθούν όλοι ότι αυτοί που πωλούν παράνομα τσιγάρα και χύμα καπνό είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ και σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας από έναν κλάδο που συνεισφέρει το 7% των εσόδων της χώρας.