«Κείμενο γνώμης» και όχι πορισματική έκθεση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παρουσίασαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σε κείμενο που τιτλοφορούν «Η γνώμη μας» ο Θοδωρής Δρίτσας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής, αναφέρουν ότι ύστερα από τα όσα έγιναν γνωστά θα πρέπει να ζητηθεί η παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Τα κακουργήματα είναι αυτά της απιστίας περί την υπηρεσία, της υπεξαγωγή και της πλαστογραφίας εγγράφου. Οπως επισήμαναν δεν ισχύει η νόθευση εγγράφου που ναφερόταν στα άλλα πορίσματα των κομμάτων· το αδίκημα που βαραίνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι η πλαστογραφία, υποστηρίζουν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλημμέλημα αφορά στην παράβαση καθήκοντος.

Τα τρία μέλη της Προκαταρκτικής εκτιμούν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες προς διερεύνηση και για τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, τον οποίο όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «βαρύνουν τα ίδια αδικήματα με τον Παπακωνσταντίνου.

Στο κείμενό γνώμης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται οι ευθύνες και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και της τωρινής κυβέρνησης, η οποία όπως αναφέρεται δεν έχει πράξει τίποτα για να ελέγξει τη λίστα Λαγκάρντ.