Με πρόστιμο απειλούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχιζόμενη αδυναμία που υπάρχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής.

Για το θέμα αυτό έγινε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΕ, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος.

Στη σύσκεψη επρόκειτο να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από το Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου οι οποίοι ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, δεν συμμετείχαν.

Όπως έγινε γνωστό, ο εκπρόσωπος της ΕΕ αφού αναφέρθηκε στον άμεσο κίνδυνο για νέα κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για επιβολή χρηματικής ποινής και ημερησίου προστίμου – το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμη – επεσήμανε, ότι αυτές οι χρηματικές κυρώσεις θα πρέπει να καταλογιστούν αναλογικά στους Δήμους.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν αμέσως μετά τη σύσκεψη ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση των έργων φέρουν οι Δήμοι.

«Τα λεφτά έχουν εξασφαλιστεί αλλά τα έργα δεν προχωρούν επειδή υπάρχει πρόβλημα με τη χωροθέτηση των απαιτούμενων χώρων που είναι ευθύνη των Δήμων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε, πέρα από την επιβολή προστίμων υπάρχει ο κίνδυνος μετά το 2015 να σταματήσει η χρηματοδότηση τέτοιων έργων από κοινοτικούς πόρους.