Κωδικός Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ!

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ξύπνησε τα κατά Κέινς «animal spirits» –ελληνιστί, τα «ζωώδη ένστικτα» –του δικομματισμού. Βγήκε ο Βορίδης και τα ‘βαλε με τον Ανδρέα, βγήκε ο Λαζαρίδης να τον καπελώσει και αναγκάστηκε μετά να φάει το καπέλο του, βγήκαν και οι πασόκοι στο ξέφωτο να τα βάλουν με τη ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάλαβε ότι έχουμε καλλιστεία για το ποιος είναι πιο ορίτζιναλ πασόκος και αντέδρασε ωραία: την 3η Σεπτεμβρίου, επέτειο ιδρύσεώς του, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει συνέδριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο μόνος τρόπος όμως να μη φαίνεται αυτό σαν ημερίδα συνταγματολόγων για τον Δημήτρη Τσάτσο είναι η κουβέντα να έχει ουσία και feeling. Ας πούμε, να βγει κανένας Λαλιώτης να μιλήσει για τον Ανδρέα ή να φέρουν τον Ευθυμίου πίσω από το Χάρβαρντ όπου έχει μετατραπεί σε φοιτητή εξωτερικού.

Σε λογική ολικής επαναφοράς λοιπόν, αυτό το ΠΑΣΟΚ που συμμάχησε για το καλό της χώρας με τη ΝΔ θα είναι και το ΠΑΣΟΚ που θα αναβαπτισθεί στην παπανδρεϊκή κολυμβήθρα. Σωστό –αρκεί να μη χυθούν έξω τα νερά. Αυτό –το να χυθούν έξω τα νερά –πάει πάλι να γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ξαφνικά, ο πρώην πρωθυπουργός είναι πάλι στο επίκεντρο.

Από τη μία είναι το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης περιόδου. Το ότι παραμένει, κατ’ εντολήν προέδρου, σφραγισμένο μέχρι να ανοίξει ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ένας λόγος παραπάνω –πέραν των όσων είχαν διαρρεύσει την περίοδο του Πάσχα –να αναρωτιέται κανείς αν θα αποτελέσει ένα είδος κουτιού της Πανδώρας. Αλλωστε, οι νεοπαπανδρεϊκοί διακρίθηκαν σε ίντριγκες και ραδιουργίες στο δεκαήμερο που η χώρα παραλίγο να μείνει χωρίς κυβέρνηση και να πάει σε εκλογές. Ηταν ένα ενδεχόμενο που δεν ενοχλούσε καθόλου το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Την ίδια ώρα επιχειρεί προβοκάτσια ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση δύο βουλευτών του πάει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας απαντήσεις για τα θέμα των υπερεκταμιεύσεων μυστικών κονδυλίων την περίοδο 2009-2011. Είναι ένα ντοσιέ που το έχει κινήσει και στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου είχε γίνει αποδέκτης διαρροών αναλυτικών στοιχείων. Παρότι άνθρωποι του Τσίπρα ανάφεραν κατ’ ιδίαν ως πηγή ανώτερο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου, καλά ενημερωμένοι πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν ότι η διαρροή είχε προέλθει στην πραγματικότητα από δυσαρεστημένο πρόσωπο που υπηρετούσε στο Γραφείο Πρωθυπουργού επί Παπανδρέου.

Ωστόσο, το θέμα αυτό, για το οποίο είχε ενδιαφερθεί και η Δικαιοσύνη, το είχε καταπιεί η Κουμουνδούρου στη φάση που επιχειρούσε να ενσωματώσει το νεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Τώρα το επαναφέρει προφανώς για να ενσπείρει δαιμόνια στη σχέση Βενιζέλου – Παπανδρέου και να προκαλέσει διχόνοια στο ΠΑΣΟΚ -, ίσως ακόμη και διάσπαση. Η κίνηση αυτή συνιστά ανακολουθία στην ώς τώρα στρατηγική της Κουμουνδούρου που δεν διακρίνεται από σταθερές στοχεύσεις, έχοντας ως μόνη σταθερά τον πολιτικό οπορτουνισμό.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πολυεπίπεδες διεργασίες συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα. Μετά τον ανασχηματισμό, το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων.