Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι’ αυτό το νέο δόγμα της συγκυβέρνησης συνοψίζεται στο «δεν αιφνιδιάζουμε αλλά και δεν αιφνιδιαζόμαστε», είπε στους βουλευτές του ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την πρώτη τους συνάντηση μετά τον ανασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι σκέψεις για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν, κάνοντας μάλιστα λόγο για δέσμευση των δύο κυβερνητικών εταίρων να μη γίνει κανένα παιχνίδι.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε και τα όρια στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων επιμένοντας πως ήταν ορθή επιλογή η παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά προσπάθησε να εξαλείψει την ανησυχία από τους βουλευτές που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν αξίζει ή όχι τον κόπο η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, την ώρα που στελέχη της υβρίζουν ακόμη και τον ιδρυτή της παράταξης Ανδρέα Παπανδρέου.

«Με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε λόγω της κρίσης και επειδή έχουμε εθνική υποχρέωση με τη συντηρητική παράταξη, με τη Δεξιά», είπε ο κ. Βενιζέλος καθησυχάζοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα πως «διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική και αξιακή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης που καλύπτει τον χώρο μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος για να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αναφορές στον Α. Παπανδρέου: «Δεν περιμένουμε πιστοποιητικά ιστορικών φρονημάτων ή δημοκρατικής ή κοινωνικής επιτυχίας από κανέναν κ. Βορίδη, από κανέναν κ. Πολύδωρα, από κανέναν!».

Πρόσθεσε ότι στη χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια και σημείωσε ότι «και η παράταξή μας στο σημείο που βρίσκεται ιστορικά δεν έχει περιθώρια για επιδείξεις ιδιαίτερου ρόλου ή δήθεν ιδιαίτερης ευαισθησίας», κάτι που από ορισμένους ερμηνεύθηκε και ως αιχμή για τον απόντα Γιώργο Παπανδρέου. Για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είπε: «Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, της υπεύθυνης θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, καθώς και της ασφαλούς εξόδου από την κρίση».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και σχολίασε ότι δεν μπορεί να είναι ένα απλό κείμενο αρχών ή μια προεκλογική διακήρυξη αλλά «ένας χάρτης συγκεκριμένων επιλογών επί του πρακτέου». Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η φράση «όχι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα» που έχουν υφεσιακή επίπτωση και διογκώνουν την ανεργία. Αλλο κεντρικό στοιχείο είναι οι μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Στην παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη γραπτό κείμενο για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και επανέλαβε τρεις φορές ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στον Σαμαρά». Συγχρόνως καυτηρίασε την απόλυτη παραχάραξη της ιστορίας, της διαδρομής και της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και στη συνειδητή αμαύρωση της εικόνας του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Θεοδώρα Τζάκρη παρατήρησε πως εάν πάμε σε εκλογές πρέπει να πάμε με τους δικούς μας όρους, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.