Το κλασσικό και πάντα επίκαιρο έργο τουΕρρίκου Ιψεν, «Ο Εχθρός του Λαού», φαίνεται ότι θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίσει το ελληνικό θεατρικό καλοκαίρι. Ηδη, την Τετάρτη, δόθηκε η πρώτη πολυαναμενόμενη παράσταση του έργου από τον θίασοτης βερολινέζικης Σαουμπίνεστο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγερ.

Αλλά και μετά το πέρας των παραστάσεων του σπουδαίου Οστερμάγερ (μέχρι και την Παρασκευή, 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260), ακολουθεί μια ελληνική απόπειρα:

Στις 13 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη «Ο Εχθρός του Λαού» για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο του Ιψέν γράφτηκε το 1882, παραμένει όμως ιδιαίτερα επίκαιρο: Ενας έντιμος γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά. Το θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν ξετυλίγει την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία.

«Νόμιζα πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το καλό μας. Αλλά αυτοί είναι αληθινοί δικτάτορες. Μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει και τίποτα άλλο, ακόμα και να χρειαστεί να δηλητηριάσουν ολόκληρη την πόλη, ακόμα κι αν χρειαστεί να απολύσουν όλο τον κόσμο. Ο κόσμος δηλητηριάζεται, παιδιά δηλητηριάζονται. Αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να κοιτάμε τη βόλεψη μας καλά να πάθουμε. Αλλά αν θέλουμε να αντισταθούμε ας βγούμε στα χαρακώματα γιατί η αλήθεια έρχεται» λέει σε κάποιο σημείο της παράστασης ο γιατρός Στόκμαν.

Ο γιατρός, Θωμάς Στόκμαν, ακόμα κι όταν τον αποκαλούν «εχθρό του λαού», συνεχίζει μόνος του τον δρόμο προς την ελευθερία και την αλήθεια.

Στο έργο, εκτός από τον ίδιο τον Θωμά Κινδύνη, πρωταγωνιστούν οι Βύρων Κολάσης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Γιάννης Τσιώμου, Κώστας Καπετάνιος, Θοδωρής Προκοπίου, Βλασία Βερβέρη, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Ορέστης Κινδύνης, Νικόλας Σπυρόπουλος.

Πρόγραμμα παραστάσεων

13 Ιουλίου- Παπάγου

15 Ιουλίου- Γρεβενά

16 Ιουλίου- Ελασσόνα

17 Ιουλίου- Άρτα

29- 30 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη

31 Ιουλίου- Μεταλλεία

7 Αυγούστου- Κως

8 Αυγούστου- Κάλυμνος

14 Σεπτεμβρίου- Σύρος

16 Σεπτεμβρίου- Περιστέρι

18 Σεπτεμβρίου- Βεάκειο