Φωτιές στη συγκυβέρνηση άναψε η απαξιωτική αναφορά του Βορίδη στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος λειτουργώντας πυροσβεστικά τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εμπεριείχε αφενός ένα προειδοποιητικό στοιχείο προς τον Πρωθυπουργό να «συμμαζέψει» τα στελέχη του, ιδίως τώρα που η συγκυβέρνηση θα δοκιμαστεί και από τη συνοχή της, και αφετέρου είχε στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματός του καθώς ορισμένα στελέχη με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη αμφισβήτησαν την επιτυχία του εγχειρήματος της συγκατοίκησης των δύο κομμάτων.

Είναι γεγονός ότι η αναφορά του κ. Βορίδη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας αιφνιδίασε ακόμη και τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε: «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο: Ανδρέας Παπανδρέου. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε ο κ. Βορίδης, ενεργοποιώντας αυτομάτως τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε από τον γραμματέα επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Ο Βορίδης έδωσε εξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του για να καλύψει το φτύσιμο από τον Σαμαρά. Οσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα, τόσο στην ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μνήμη και η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και στον λαό μας».

Τη σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Καρχιμάκης προειδοποιώντας: «Οταν μιλάτε για τον Ανδρέα Παπανδρέου να είστε πολύ προσεκτικοί. Οι ασέβειες και οι απρέπειες ήταν διαχρονικά ίδιον της δεξιάς παράταξης, που εξέθρεψε Κοτζαμάνηδες και υπονομευτές της Δημοκρατίας».

Ιδιαίτερα σκληρός με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ εμφανίστηκε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας και αυτός στο twitter: «Χουντοδεξιοί τότε, νεοφιλελεύθεροι τώρα, ξέρουν καλά τον αντίπαλό τους. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι ξέρουμε κι εμείς».

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά δήλωνε πως «βρισκόμαστε εδώ για να θυμίζουμε στον κ. Βορίδη, μα και στον κάθε κ. Βορίδη, ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα που είναι λαβωμένο εγγυάται τη δημοκρατική πορεία του τόπου».

Σειρά πήρε το θεσμικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά του εκπροσώπου Τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου κατήγγειλε τις δηλώσεις Βορίδη αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τις δηλώσεις του κρύβονται προσωπικές φιλοδοξίες: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, για να μπορεί ο κ. Βορίδης και όλοι εμείς σήμερα να μιλάμε και να λέμε τις απόψεις μας. Αντιθέτως, ο κ. Βορίδης στο παρελθόν αγωνιζόταν σε τάξεις οι οποίες προσπαθούσαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία και είχαν καταλύσει τη Δημοκρατία» (Mega).

Επίσης, ο καθηγητής και βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση σχετικά με την αμφισβήτηση της προσωπικότητας του Ανδρέα Παπανδρέου και του ρόλου του στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. «Διερωτάται με θλίψη κάθε εχέφρων πολίτης πώς είναι δυνατόν να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που να οδηγήσει τη χώρα με επιτυχία εκτός της οικονομικής κρίσης, όταν η μικροπολιτική επικρατεί ακόμη και σήμερα στον τόπο αυτόν».

Ιδιαίτερα επικριτικό ήταν και το σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ: «Η Δημοκρατία είναι πράγματι μεγαλόψυχο πολίτευμα. Επιτρέπει σε έναν Βορίδη που την πολέμησε λυσσαλέα να κατακρίνει τον ηγέτη που την εγκατέστησε».

Δήλωση έκανε και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Ως εδώ η προσβολή της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης για την πολιτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, στο δημοκρατικό πολίτευμα και στον λαό της πατρίδας μας. Ως εδώ η ανοχή και η σιωπή της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αιδώς Αργείοι».

Μέσω του twitter και η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά σχολίασε: «Εκπλήσσομαι με την έκπληξη για τις δηλώσεις Βορίδη. Αγαπητό μου ΠΑΣΟΚ, δεν αρκεί το απεταξάμην. Με αυτούς συγκυβερνούμε…».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου. Αφού θύμισε ότι το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με την ψήφο τους για τον προϋπολογισμό στη Βουλή αναγνώρισαν ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη δικαίωσή του από τους προαναφερθέντες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της Δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την πατρίδα μας. Προς τι λοιπόν η έκπληξη από τη στάση τους;».