Γαλλική επανάσταση στην Μπάγερν. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα άνοιξε τα χαρτιά του από την πρώτη κιόλας προπόνηση στη βαυαρική ομάδα και έδειξε ότι πρόθεσή του είναι η αλλαγή θέσης του Γάλλου Φρανκ Ριμπερί, στον οποίο θέλει να δώσει τη φανέλα με το νούμερο 10 και ρόλο μαέστρου στη νέα Μπάγερν.

«Με ρώτησε σε ποια θέση προτιμώ να παίζω και αν θα μπορούσα να παίξω ως «δεκάρι». Του απάντησα «στην επίθεση, αριστερά ή στο κέντρο, δεξιά δεν είναι η καλύτερή μου θέση!»», είπε ο Ριμπερί στην «Εκίπ» για την πρώτη του επαφή με τον Γκουαρντιόλα.

Αν και δεξιοπόδαρος, ο γάλλος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης και μαζί με τον Ρόμπεν που παίζει δεξιά διεμβολίζουν τις αντίπαλες άμυνες. Ο πρώτος που είχε προτείνει στον Ριμπερί να παίξει «δεκάρι» ήταν ο Λουίς φαν Γκάαλ πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ο Γάλλος αντέδρασε έντονα. Με τον Γκουαρντιόλα ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά…

«Νιώθεις αμέσως ότι ξέρει τι θέλει κι αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Ριμπερί για τον Γκουαρντιόλα, πιθανόν για να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις που είχε παλαιότερα με τον Φαν Γκάαλ.

Στην πρώτη του συνάντηση με τους παίκτες ο Γκουαρντιόλα τους μίλησε για 20-25 λεπτά στα γερμανικά. Μεταξύ άλλων τους είπε:«Σας συγχαίρω για το τρεμπλ. Είναι τιμή μου ότι θα σας προπονώ. Βρίσκομαι εδώ για να σας υποστηρίξω και να σας βοηθήσω να γίνεται λίγο πιο καλοί». Στη διάρκεια της προπόνησης ο Καταλανός τους μιλούσε κατά 80% στα γερμανικά, ενώ είχε πολλές προσωπικές συζητήσεις με την πλειονότητα των παικτών.

Παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες προπονήσεις απουσιάζουν αρκετοί παίκτες λόγω τραυματισμών αλλά και υποχρεώσεων στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ο Γκουαρντιόλα δούλεψε πάνω στην ταχύτητα με την οποία πρέπει να αλλάζει η μπάλα μεταξύ των παικτών, στοιχείο που χαρακτήριζε –και συνεχίζει να χαρακτηρίζει –το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Φυσικά, ζήτησε να είναι κοντοκουρεμένο το χορτάρι στην Αλιάνζ Αρένα, όπως έκανε πάντοτε και στο Καμπ Νου.

«Δουλέψαμε πολύ με την μπάλα και ήταν πολύ διασκεδαστικό», είπε ο Τόμας Μίλερ, ο Τόνι Κρος ένιωθε δέος με τις ιδέες του νέου του προπονητή –«είναι καταπληκτικός!» –παρατήρησε, ενώ ο θηριώδης τερματοφύλακας Μανουέλ Νόιερ εξέφρασε τη χαρά του που συνεργάζεται μαζί του.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφύλαξε η Μπάγερν και οι παίκτες της στον Γκουαρντιόλα το γραφείο στοιχημάτων Tipico δεν θεωρεί τον Καταλανό ότι έχει την πιο σίγουρη δουλειά μεταξύ των προπονητών της Μπουντεσλίγκα. Αυτή την κατέχει ο Γιούργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ, ενώ ο Γκουαρντιόλα έρχεται δεύτερος στη λίστα.