Ο φωτογράφος που απαθανάτισε για τελευταία φορά τη Μέριλιν Μονρόε, ο Μπερτ Στερν, πέθανε σε ηλικία 83 ετών την Τετάρτη στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η Σάνα Λαουμάιστερ, η οποία ισχυρίζεται ότι παντρεύτηκαν κρυφά το 2009. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στη γενέτειρά του, τη Νέα Υόρκη.

Ο Στερν έγινε ξαφνικά το 1962 ο τελευταίος άνθρωπος που είχε φωτογραφίσει την Μονρόε, καθώς έξι εβδομάδες αργότερα εκείνη βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Η φωτογράφηση αυτή της διάσημης ηθοποιού έγινε για το περιοδικό Vogue και αργότερα η σειρά των φωτογραφιών πήρε τον τίτλο «The Last Sitting». Κάπως έτσι, ο Στερν είχε στα χέρια του τις τελευταίες πόζες της πιο διάσημης γυναίκας στον πλανήτη.

Στα 50 χρόνια πορείας του, έχει απαθανατίσει με τον φακό του πολλές διασημότητες της εποχής, όπως τη Σοφία Λόρεν, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Οντρεϊ Χέπμπορν, τον Τρούμαν Καπότε και την Τουίγκι.

«Θα τον θυμούνται ως κάποιον που αγαπούσε τις γυναίκες και του άρεσε πολύ να φωτογραφίζει και να τοποθετεί όσα τον ενδιέφεραν στην κάμερα» λέει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Λάουμαϊστερ.

Τα καρέ με την Μονρόε «ξεπερνούν την φωτογραφία και γίνονται έργο τέχνης», όπως λέει η Λάουμαϊστερ.

Ο Στερν τράβηκε περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες της Μονρόε μέσα σε τρεις ημέρες στο ξενοδοχείο Bel Air στο Λος Αντζελες.

Οι ημίγυμνες και γυμνές πόζες της – ανάμεσά τους και εκείνες που η ίδια δεν ήθελε να δημοσιευθούν στο περιοδικό Vogue – συμπεριλήφθηκαν στα βιβλία «The Last Sitting» (1982) και «Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting» (2000).

«Ηταν μια μοναδική εμπειρία το να έχω τη Μέριλιν Μονρόε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, αν και αυτό μετατράπηκε σε στούντιο φωτογράφησης» λέει ο αμερικανός φωτογράφος στο ντοκιμαντέρ που γύρισε η Λάουμαϊστερ «Bert Stern: Original Madman» (2011).

Μια συλλογή 36 φωτογραφιών από τη σειρά «The Last Sitting» πωλήθηκαν προς 150.000 δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2008.

Ο Στερν ήταν γνωστός και για τις φωτογραφίες που προορίζονταν για διαφημιστικούς σκοπούς όπως εκείνες για την καμπάνια της Smirnoff Vodka. Αργότερα, το 1962, τράβηξε της φωτογραφίες για την προώθηση της ταινίας «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.