Εντονες πιέσεις στη Ρωσία να κάνει το παν ώστε να εκδοθεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ και δριμεία κριτική στην Κίνα που άφησε τον «προδότη» να δραπετεύσει από τον Χονγκ Κονγκ, άσκησε χθες ο Λευκός Οίκος. «Ακολουθούμε όλες τις νομικές οδούς και συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες για να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούμε τον νόμο», δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος απαντώντας στο ερώτημα εάν έχει επικοινωνήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οταν ο Σνόουντεν, σχολιάζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», πήρε την απόφαση να φέρει στο φως τα απόρρητα προγράμματα παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, είχε έναν μεγάλο φόβο: την απάθεια της διεθνούς κοινότητας μπροστά στις τεράστιες αποκαλύψεις του. Οι φόβοι του διαψεύστηκαν. Ο αμερικανός Μεγάλος Αδελφός έχει προκαλέσει κύμα οργής σε όλο τον κόσμο. Εκούσια ή ακούσια, όμως, πετώντας από το Χονγκ Κονγκ στη Ρωσία, ο Σνόουντεν φαίνεται πως πέτυχε κάτι ακόμη∙ να προκαλέσει διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους βασικούς γεωπολιτικούς αντιπάλους της: τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ελιγμοί του Χονγκ Κονγκ «απογοήτευσαν» τον Λευκό Οίκο. Μετά τις χρόνιες καταγγελίες της Ουάσιγκτον περί κινεζικής κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, το Πεκίνο μοιάζει να βρήκε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση. Η στάση ωστόσο της Ρωσίας φαίνεται να εξοργίζει ακόμη περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση. «Το να επιτρέψει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σνόουντεν να προσγειωθεί στη Ρωσία και στη συνέχεια αλλού, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμερικανορωσικές σχέσεις», τόνισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.