Ο δείκτης ρύπανσης στη Σιγκαπούρη έφθασε σήμερα στο επίπεδο 400 που κρίνεται ως επικίνδυνο για τη ζωή ηλικιωμένων και ασθενών, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας που ελέγχει την ποιότητα του αέρα.

Αυτή η νέα κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδος) οφείλεται στα πυκνά στρώματα καπνού που προκλήθηκαν από τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στο γειτονικό νησί της Ινδονησίας, τη Σουμάτρα, ενώ η Τζακάρτα ετοιμάζεται να προκαλέσει αύριο τεχνητή βροχή για να σβήσει τις φωτιές στα δάση που έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της χώρας όπως και στη γειτονική Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Ο δείκτης επιπέδου ρύπανσης (PSI) από 400 και άνω, που καταγράφεται καθημερινά, «μπορεί να συνιστά απειλή για τη ζωή των ασθενών και των ηλικιωμένων», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Όταν ο δείκτης ξεπερνά το 300 θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κάθε χρόνο την ίδια περίοδο το μικρό νησί της Σιγκαπούρης πνίγεται από τους πυκνούς καπνούς που μετακινούνται από το γειτονικό νησί της Σουμάτρας, όπου η παράδοση της καλλιέργειας πάνω σε καμένη γη ακολουθείται ευρέως. Ωστόσο η ρύπανση αυτή τη φορά ανήλθε σε ιστορικά υψηλές αναλογίες προκαλώντας φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη.