Εκτενές ρεπορτάζ για 750 Πανεπιστημιακούς που μένουν απλήρωτοι ακόμη και για τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδαGuardian σήμερα Παρασκευή και με τίτλο: «Εκατοντάδες νέοι ακαδημαϊκοί κρατούνται «όμηροι» από το ελληνικό κράτος».

Αναφέροντας ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί έξι χρόνια ύφεσης στη χώρα μας και με την οικονομία μας να μοιάζει με εκείνη της περιόδου της Μεγάλης Υφεσης κατά τη δεκαετία του 30 ο Guardian σημειώνει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 20% ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε κοντά στο 30% με το 56,5% των νέων και μορφωμένων Ελλήνων να παραμένουν άνεργοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι η επιστημονική έρευνα μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια όμως η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και κατέχει το 1% του συνόλου των επιστημονικών δοκιμίων και μελετών που δημοσιεύονται, ετησίως.

Πώς το καταφέρνει αυτό η Ελλάδα; είναι το ερώτημα που θέτει ο Guardianγια να εκτιμήσει στη συνέχεια ότι μία πιθανή εξήγηση είναι ο ζήλος των ελλήνων ερευνητών που στην πλειονότητά τους αναζητούν χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα, γεγονός που σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα θα έπρεπε να έχει την στήριξη του ελληνικού κράτους.

Ομως αυτό δεν συμβαίνει τονίζει ο Guardian. Τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ έχασαν από το 2009 το 30% και το 50% των πόρων τους, αντίστοιχα, που προέρχονταν από το ελληνικό κράτος.

Οι μισθοί των ερευνητών και των Πανεπιστημιακών μειώθηκαν κατά 30% με το μηνιαίο εισόδημα του λέκτορα Πανεπιστημίου να περιορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Το 2013 ο προϋπολογισμός για την παιδεία μειώθηκε ακόμη κατά 14% επισημαίνεται στο δημοσίευμα και 750 λέκτορες βρίσκονται «σε καθεστώς ομηρείας» περιμένοντας από δύο έως τέσσερα χρόνια μέχρι σήμερα να τοποθετηθούν στις θέσεις που εκλέχτηκαν.

Αυτοί οι ακαδημαϊκοί, όλοι κάτοχοι διδακτορικού με ερευνητικό έργο και περγαμηνές, όπως υπογραμμίζει ο Guardian πέτυχαν να διακριθούν και να εκλεχθούν για να υπηρετήσουν την παιδεία, ωστόσο, παραμένουν σε «λίστα αναμονής».

Για χρόνια σε εκκρεμότητα, δεκάδες έφυγαν από την Ελλάδα για έρευνες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ενώνοντας τις δυνάμεις τους, όπως γράφει οGuardian με τις άλλες 130.000 νέων επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα από το 2011 και τώρα ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.