Σε επίπεδο ρεκόρ με τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων από το 1994, οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αριθμός που αυξήθηκε υπέρογκα ιδιαίτερα της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία.

Συνολικά περισσότεροι από 45,2 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις, και ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το 2012 καταγράψαμε τον πιο αυξημένο αριθμό εκτοπισμένων μετά το 1994», χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εξήγησε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Παρακολουθούμε ένα πολλαπλασιασμό των νέων συγκρούσεων και φαίνεται πως οι παλιές συγκρούσεις δεν πεθαίνουν ποτέ», διαπίστωσε.

Περίπου το 55% των προσφύγων που καταγράφονται στην έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας προέρχονται από πέντε χώρες οι οποίες πλήττονται από κάποια σύγκρουση: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν. Η έκθεση επισημαίνει επίσης νέες μαζικές συρροές προσφύγων από το Μαλί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.

Από τους 45,2 εκατ. ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί, 15,4 εκατ. ήταν πρόσφυγες (τα 4,9 εκατ. από τους οποίους Παλαιστίνιοι), 28,8 εκατ. εκτοπισμένοι και 937.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο.

«Όμως το πιο δραματικό είναι ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων: 7,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι δια της βίας (…) δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε φορά που ανοικοκλείνετε τα μάτια σας» δήλωσε ο Γκουτέρες.

Απ" αυτά τα 7,6 εκατ., τα 6,5 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό μιας χώρας και 1,1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες.

Η κλιμάκωση της βίας στη Συρία δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το 2013, υπογράμμισε επίσης ο Γκουτέρες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ανακουφίσει την Ιορδανία από το βάρος που έχει επωμισθεί, αλλά επίσης και το Λίβανο, όπου σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι πλέον Σύροι, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Περίπου 1,6 εκατ. σύρων προσφύγων βρίσκουν αυτή τη στιγμή καταφύγιο σε πέντε χώρες της περιοχής και η Αρμοστεία προβλέπει πως ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί σε 3,45 εκατ. (εκ των οποίων ένα εκατ. στο Λίβανο, ένα εκατ. στην Ιορδανία, ένα εκατ. στην Τουρκία, 350.000 στο Ιράκ και 100.000 στην Αίγυπτο) στο τέλος του 2013.

Κατά το έτος 2012 δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 2011 στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Το Πακιστάν παραμένει η χώρα που φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες απ" όλες τις άλλες (1,6 εκατ.) και ακολουθούν το Ιράν και η Γερμανία. Το Αφγανιστάν παραμένει η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, μια θέση την οποία κατέχει εδώ και 32 χρόνια.

Ο Γκουτέρες δήλωσε εξάλλου πως ανησυχεί για τον αριθμό ρεκόρ των παιδιών που ζητούν άσυλο και ταξιδεύουν μόνα (21.300).

«Γίνεται ένα από τα πιο σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επειδή τα πρόσωπα αυτά ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας συστήματα που ελέγχονται από λαθρεμπόρους», εξήγησε.

Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν εξάλλου το 46% των προσφύγων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Τα στοιχεία της έκθεσης της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) δείχνουν την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων ανά την υφήλιο, μέρος των οποίων ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες χώρες -αρκετοί από αυτούς όντας νομικά αόρατοι και ουσιαστικά πλήρως απροστάτευτοι.

Κατά μέσο, κάθε ημέρα του 2012 τα σπίτια τους αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν 23.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα προστίθεται άλλος ένας ακόμη πρόσφυγας στον κόσμο»