Σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν την Τετάρτη οι διάσημοι σχεδιαστές μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα από δικαστήριο στο Μιλάνο.

Η ανακοίνωση της ποινής από το δικαστήριο έκλεισε έναν δικαστικό κύκλο επτά ολόκληρων μηνών και αφορά στην κατηγορία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με πρωταγωνιστές τους δύο σχεδιαστές και άλλους πέντε κατηγορούμενους, η οποία προκάλεσε συνολικά ζημία ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ιταλικό Δημόσιο.

Οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα, δημιουργοί του φημισμένου οίκου Dolce & Gabbana, κρίθηκαν ένοχοι επειδή πούλησαν την φίρμα τους σε μια εταιρεία που έστησαν οι ίδιοι στο Λουξεμβούργο προκειμένου να γλιτώσουν από την υψηλότερη φορολογία στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκαετάνο Ρούτα, που είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 30 μηνών, κάθε ένας είχε γλιτώσει 416 εκατ. ευρώ από την εφορία ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ απέφυγε να πληρώσει η ίδια η εταιρεία τους με τη μεταφορά της στο Λουξεμβούργο.

Το Reuters επισημαίνει ότι είναι απίθανο οι δύο μόδιστροι να καταλήξουν στην φυλακή καθώς η διαδικασία της έφεσης είναι μακρά.