ΑΝΑΧΩΡΕΙ αύριο, Παρασκευή, για το Τελ Αβίβ το τετραμελές κλιμάκιο της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οπως αποφασίστηκε από τα μέλη της Προκαταρκτικής, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι εκείνοι που, συνοδευόμενοι από δύο υπαλλήλους της Βουλής, έναν πρακτικογράφο και έναν μεταφραστή, θα πάρουν την αυτοπρόσωπη κατάθεση του ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή, του διαχειριστή του μεγαλύτερου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ, ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Η τετραμελής αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα το Σάββατο και τα έξοδα του ταξιδιού θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Στο μεταξύ, τον «δρόμο του υπομνήματος» επέλεξαν και οι σύζυγοι των δύο εξαδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης και Συμεών Σικιαρίδης. Οι δύο άνδρες στα υπομνήματα που αποτελούν αντίγραφα εκείνων των συζύγων τους εκφράζουν μεν τον σεβασμό τους στο Κοινοβούλιο, αρνούνται όμως να καταθέσουν επικαλούμενοι ότι ελέγχονται ως «ύποπτοι» από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Επίσης, χθες έφτασαν στην Επιτροπή οι πραγματογνωμοσύνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) σε ορισμένους από τους υπολογιστές που είχαν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τη νόθευση του αρχικού CD της λίστας Λαγκάρντ –το οποίο εξακολουθεί να αναζητείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα συμπεράσματα από τις έρευνες της ΔΕΕ δεν φέρνουν νέα στοιχεία στο φως.