Μυστικές καταγραφές συνομιλιών του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου Ανρί και του Πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παράνομες μέθοδοι για τον εντοπισμό μεγάλων κεφαλαίων, παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς άδεια –οι μυστικές υπηρεσίες αυτής της χώρας των 2.585 τ.χλμ. και των 475.000 κατοίκων όπου ο κατώτατος μισθός είναι 1.874 ευρώ και οι καταθέσεις στις τράπεζες εικοσαπλάσιες από τον κρατικό πλούτο, φαίνεται ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Το περίεργο όμως είναι ότι κανένας από όσους γνωρίζουν, ούτε καν ο Πρωθυπουργός Γιούνκερ που παρακολουθείτο εν αγνοία του, δεν δείχνει διατεθειμένος να δώσει εξηγήσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εδώ και 18 χρόνια παρακολουθείτο από τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών (γνωστές ως SREL), Μάρκο Μιλ, από το 2008 όταν είχε καταγράψει μια συνομιλία μεταξύ τους στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, το Κοινοβούλιο δημιούργησε μια Εξεταστική Επιτροπή για τις δραστηριότητες της SREL με 13 βουλευτές που έχουν ανακαλύψει μέσα σε 4 μήνες πλήθος παράνομων παρακολουθήσεων, άγνωστα αρχεία, διαφθορά και πολλές παρανομίες…

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙ6. «Ο Μέγας Δούκας Ανρί διατηρεί μόνιμες επαφές με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες», φέρεται να είπε ο Μιλ στον Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η οποία ηχογραφήθηκε από ένα ρολόι που του είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο πράκτορας Αντρέ Κεμέρ. Ο Κεμέρ που ήταν επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος της SREL από το 2004 έως το 2008, εξήγησε στους βουλευτές: «Ο διευθυντής Μιλ μού ζήτησε ένα ρολόι που να καταγράφει συνομιλίες εκείνο το πρωί. Οταν επέστρεψε από τη συνάντηση μου το έδωσε και ζήτησε να γράψουμε τη συνομιλία σε ένα CD και να του το δώσουμε». Ο Κεμέρ ήταν εκείνος που αποκάλυψε αργότερα στον Γιούνκερ τι είχε συμβεί και ότι κυκλοφορούσαν πολλά αντίγραφα αυτής της συνομιλίας στην έδρα της SREL.

Η παρακολούθηση ενός Πρωθυπουργού είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά στην περίπτωση του Γιούνκερ είναι ακόμα χειρότερη διότι εκείνος είναι υπεύθυνος για τις μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου. Οταν έμαθε τι είχε συμβεί διατήρησε τον Μιλ στο πόστο του, «προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της SREL σε άλλες μυστικές υπηρεσίες», όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο Μάρκο Μιλ εντάχθηκε στη SREL ως επικεφαλής το 1998 και έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε αποχώρησε και ανέλαβε υπεύθυνος ασφαλείας της Siemens στη Γερμανία. Οταν τον κάλεσαν να καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζήτησε αυτό να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι βουλευτές αρνήθηκαν. «Ο Γιούνκερ όταν έμαθε τι είχε γίνει ήθελε να με πετάξει έξω, αλλά μετά του εξήγησα τους λόγους μου και τους κατανόησε», κατέθεσε. Η Επιτροπή επιχείρησε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του Μεγάλου Δούκα Ανρί και της βρετανικής MI6, αλλά ο Μιλ παρέμεινε σιωπηλός, όπως άλλωστε και ο Γιούνκερ. «Ούτε με βασανιστήρια δεν θα σας πω. Εχω σοβαρούς λόγους να σιωπώ και ξέρω πολύ καλά τι κάνω», δήλωσε.

Υπάρχει όμως και άλλη βόμβα. Η Επιτροπή αποκάλυψε την ύπαρξη και άλλης ηχογραφημένης συζήτησης μεταξύ του Γιούνκερ και του Μεγάλου Δούκα που έχει τον θρόνο από το 2000, την οποία είχε καταγράψει κάποιος κύριος Μ. μέσα από τη SREL η οποία αποδεικνύεται ότι έχει κάνει τουλάχιστον επτά παράνομες παρακολουθήσεις ανώτατων στελεχών του κράτους.

Οι φήμες οργιάζουν για όλα αυτά όμως εκείνο στο οποίο συμφωνούν όλοι στο μικρό Λουξεμβούργο είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουν την αλήθεια. Ούτε καν οι 160 πολίτες που πιστεύουν πως παρακολουθούντο από τις μυστικές υπηρεσίες και έχουν καταθέσει αγωγές.

ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η εμπλοκή τού επί 20 χρόνια οδηγού και σωματοφύλακα του Γιούνκερ, Ροζέ Μαντέ, τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει στις μυστικές υπηρεσίες, σε μια περίεργη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο Αντρέ Κεμέρ. Οι δύο πράκτορες το 2007, χωρίς άδεια από την υπηρεσία τους, είχαν προσεγγίσει την ανιψιά ενός ισπανού απατεώνα που κρυβόταν στο Λουξεμβούργο επειδή είχε κλέψει 10 εκατ. δολάρια από τον ρώσο μεγιστάνα Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα χρήματα.

Μέγας Δούκας Ανρί

Τον παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Λουξεμβούργου χωρίς να έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση. Σε μια συνομιλία που κατεγράφη φέρεταινα έχει διασυνδέσεις με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, με ανακοίνωσή του αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοιου είδους σχέση.

Μάρκο Μιλ

Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Λουξεμβούργου (SREL) και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του πρωθυπουργού τον οποίο ηχογραφούσε μυστικά. Δεν απομακρύνθηκε όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση για άγνωστους λόγους. Μετά το σκάνδαλο αποχώρησε και ανέλαβε υπεύθυνος ασφαλείας της Siemens στη Γερμανία.

Πατρίκ Χεκ

Είναι ο νέος διευθυντήςτων λουξεμβουργιανών μυστικών υπηρεσιών από το 2010.Υπήρξε δικαστής, ενώ εργάστηκε και στο υπουργείο Εξωτερικών.Εχει αναλάβει να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στη SREL,καθώς η κοινοβουλευτική επιτροπή ανακάλυψε πολλές παρατυπίες στον τρόπο δράσης των πρακτόρων της.

Αντρέ Κεμέρ

Ο πρώην πράκτοραςτων μυστικών υπηρεσιώντου Λουξεμβούργου έδωσεστον προϊστάμενότου Μάρκο Μιλ ένα ρολόι μετο οποίο κατέγραψε μυστικά τη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εναν χρόνο αργότεραο Κεμέρ αποκάλυψε στον Γιούνκερ τι είχε συμβεί.