«Ηρωας εγώ; Ο ήρωες είναι αυτοί που μάχονται μια αρρώστια ή αυτοί που ξενιτεύονται για να ταΐσουν τα παιδιά τους».

Για τον κύκλο της Μπαρτσελόνα που παραμένει ανοιχτός, τον Μουρίνιο και την «παρακαταθήκη» του στο ισπανικό ποδόσφαιρο, τις προσωπικές του φιλοδοξίες και την Εθνική Ισπανίας μίλησε ο Αντρες Ινιέστα σε συνέντευξή του στην «Ελ Παΐς».

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους» τις απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το γερμανικό ποδόσφαιρο βρήκε το αντίδοτο στον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα, μετά το συνολικό σκορ 7-0 της Μπάγερν επί των Μπλαουγκράνα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Η Γερμανία έχει πολλά να μάθει για να πάρει τον θρόνο. Η Γερμανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή ή οποιαδήποτε άλλη… Τα καταφέρνουμε πολύ καλά, το μοντέλο παραμένει αξιόπιστο. Παραμένουμε ανταγωνιστικοί, είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες αλλά είναι ξεκάθαρο πως απαιτείται να βελτιωθούμε γιατί και οι αντίπαλοι βελτιώνονται».

«Ξέρω πως πολλοί άνθρωποι θέλουν να κλείσει ο κύκλος της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτός παραμένει ζωντανός. Δεν μπορείς να πετάξεις ό,τι έχουμε κατακτήσει λόγω μιας αναμέτρησης στην οποία δεν ήμασταν στην καλύτερη κατάσταση».

Ο Ινιέστα εκτιμά πως η χρονιά για την Μπαρτσελόνα ήταν επιτυχημένη παρά την περιπλοκότητα που υπήρχε όλη τη σεζόν από την απουσία του προπονητή Τίτο Βιλανόβα. «Είναι άδικο να λένε πως παίξαμε άσχημα όταν έχουμε κατακτήσει 100 βαθμούς στο πρωτάθλημα».

Για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς πολλοί τον αποκαλούν «ήρωα», ο μέσος της Μπαρτσελόνα υπογράμμισε: «Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίζω να βελτιώνομαι… Δεν είμαι ήρωας, όμως είναι εμφανές ότι νιώθω πολύ αγαπητός. Ο ήρωας είναι κάτι διαφορετικό. Είναι αυτός που μάχεται μια ασθένεια ή αυτός που μεταναστεύει για να ταΐσει τα παιδιά του. Είμαι προνομιούχος που παίζω ποδόσφαιρο και μερικές φορές αρκετά τυχερός για να κάνω τον κόσμο χαρούμενο με ένα γκολ που θα πετύχω ή μια μπαλιά που θα δώσω βοηθώντας να κερδίσουμε ένα παιχνίδι. Και αυτή είναι η ομορφιά της Εθνικής, δίνουμε λίγη χαρά σ’ αυτούς τους αφανείς ήρωες».

Υστερα από μεγάλη πίεση ο Ινιέστα αναφέρθηκε στον Μουρίνιο λέγοντας πως από τα γεγονότα αποκαλύπτεται ότι ο Πορτογάλος έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στο ισπανικό ποδόσφαιρο («Δεν θέλω να μιλάω άλλο γι’ αυτόν τον άνθρωπο», είπε), ενώ στο ερώτημα αν είναι πιο δύσκολο να σκοράρεις στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή να είσαι γονιός, απάντησε:

«Το να είσαι πατέρας είναι δώρο. Μπορεί να μη βάλω ξανά γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως ελπίζω να κάνω περισσότερα παιδιά».