Στις πιέσεις και τα «μηνύματα» που έλαβε η Gazprom από την Κομισιόν ότι θα βάλει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ ή ότι θα της επιβάλει ασύμφορους όρους προκειμένου να την ανακηρύξει πλειοδότη, αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη και κύκλοι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το γεγονός ότι δεν κατέθεσε προσφορά.

Ο διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ ναυάγησε, καθώς προσφορά δεν κατέθεσε ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη) αφού ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την προσφορά της Gazprom.

Κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, κι αυτή από την αζέρικη Socar. Η άλλη ρωσική εταιρεία, Sintez δεν κατέθεσε προσφορά.

Αυτά είναι και τα μοναδικά καλά «νέα», λένε στην κυβέρνηση, καθώς πολλοί έχουν συνδέσει την επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar

Δεν είχαν ενημέρωση

Στελέχη της κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μιλούν για κεραυνό εν αθρία, καθώς, όπως λένε, δεν είχαν την παραμικρή ένδειξη πως η Gazprom θα αποχωρούσε από το διαγωνισμό. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως επισημαίνουν είχαν την ενημέρωση ότι η προσφορά της θα συνοδεύεται και από υψηλό τίμημα.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος η Κομισιόν να βάλει βέτο σε τυχόν εξαγορά της ΔΕΠΑ, του ελληνικού δηλαδή κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, από τον βασικό του προμηθευτή, δηλαδή τη Gazprom, ήταν γνωστός στους πάντες. Και ότι στην ουσία, η ελληνική πλευρά, «πόνταρε» όλα της τα λεφτά σε έναν υποψήφιο, κίνηση που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων λανθασμένη.

Βέβαια από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ελληνική πλευρά «πληρώνει» το κακό τάιμινγκ προκήρυξης του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ. Το 2012, όταν αυτός προκηρύχθηκε, δεν εμφανίστηκε στην β΄ φάση ούτε… μια ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρεία, εξαιτίας της πλήρους ανυποληψίας της ελληνικής οικονομίας διεθνώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έτσι, ο διαγωνισμός εξελίχθηκε εκ των πραγμάτων σε μια μονομερής διαπραγμάτευση με τον μοναδικό γερό υποψήφιο, κίνηση που φυσικά αποδείχθηκε λανθασμένη.

Πλέον, μετά το «χτύπημα» αυτό στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτον το αρνητικό αντίκτυπο στις ξένες αγορές και δεύτερον την αδυναμία επίτευξης του στόχου για τα έσοδα του 2013, που φυσικά δεν επιτυγχάνεται (μιλάμε για τα 2,6 δις. ευρώ)

Η μοναδική «καλή» είδηση της σημερινής ημέρας είναι ότι κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, η αζέρικη Socar, που σημαίνει «καλά νέα» και για τον αγωγό ΤAP. Πολλοί έχουν συνδέσει την επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενιζ στο Αζερμπαιτζάν, με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar.