Χιλιάδες διασώστες, στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούσαν από το πρωί της Κυριακής στη Γερμανία να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Στην Ουγγαρία που επίσης έχει πληγεί από τις πλημμύρες τα νερά του Δούναβη άρχισαν αργά το βράδυ της Κυριακής να υποχωρούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη και δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η γερμανίδα βουλευτήςΓκέρντα Χάσελφενλτ χαρακτήρισε την κατάσταση ως«εθνική καταστροφή», καθώς η Γερμανία έχει πληγεί από τις πλημμύρες του Δούναβη στον νότο και του Ελβα στα ανατολικά.

Η προσοχή του κρατικού μηχανισμού της Γερμανίας επικεντρώθηκε στην πόλη του Μαγδεμβούργου (Σαξονία-Άνχαλτ), της οποίας τα περίχωρα έχουν καλυφθεί από τα λασπώδη νερά του Έλβα, που αυξήθηκαν υπερβολικά από τις μεγάλες βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ένα φράγμα υποχώρησε αφήνοντας μεγάλες ποσότητες νερού να διαφύγουν και προεξοφλώντας νέες καταστροφές στην περιοχή γύρω από την πόλη του Μαγδεμβούργου.

Το πρωί της Κυριακής η στάθμη των υδάτων του ποταμού είχε φθάσει στο Μαγδεμβούργο τα 7,44 μέτρα, πολύ πάνω από τα δύο μέτρα που είναι το φυσιολογικό, αλλά και υψηλότερα από την τελευταία μεγάλη πλημμύρα, το 2002, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την συνοικία Ροτενζί, όπου εκατοντάδες στρατιώτες εργάζονται για να ενισχύσουν ένα ανάχωμα προστασίας μιας πολύ σημαντικής εγκατάστασης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την πρόληψη περαιτέρω διακοπών του ρεύματος στην πόλη.

Αλλες γειτονιές εκκενώθηκαν κοντά στο Μπάρμπι, στη συμβολή των ποταμών Έλβα και του Ζάαλε. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, πολλοί από τους 8.000 κατοίκους της πόλης Ακεν απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους με στρατιωτικά οχήματα και ασθενοφόρα.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ ανεμένετο να μεταβεί στις πόλεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Σαξονία και τη Σαξονία-Άνχαλτ και να παρακολουθήσει τη λειτουργία με τους διασώστες και τους κατοίκους στο Χάλε (ανατολικά).

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων για να συζητήσουν την κατανομή του κόστους των πλημμυρών, αναφέρει η εφημερίδα Leipziger Volkszeitung στην πέμπτη έκδοσή της.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εθνική καταστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα η Γκέρντα Χάσελφενλτ, βουλευτής Βαυαρίαςτου συντηρητικού κόμματος CSU.

Η βαυαρική πόλη του Πασάου έχει πληγεί από την άνοδο των υδάτων του Δούναβη και δύο παραποτάμων του. Η πλημμύρα άφησε την τελευταία εβδομάδα χιλιάδες κτίρια καλυμμένα με λάσπη.