Πρωτοφανή για αγώνα τένις επεισόδια εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στον τελικό του ανδρών στο φημισμένο τουρνουά Ρολάν Γκαρός, το οποίο έγινε το επίκεντρο διαδηλώσεων κατά των γάμων ομοφυλοφίλων, που με νόμο της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες.

Στο πιο χαρακτηριστικό επεισόδιο, ένας διαδηλωτής ημίγυμνος και φορώντας μάσκα, ξέφυγε από την ασφάλεια και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα καπνογόνο, διακόπτοντας τον αγώνα μεταξύ του Ράφα Ναδάλ και του Νταβίντ Φερέρ. Ο εισβολέας κατευθύνθηκε με το καπνογόνο προς τον Ράφα Ναδάλ.

Αμέσως, άνδρας της ασφάλειας έτρεξε και τον απομάκρυνε από τον αγωνιστικό χώρο. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ του τελικού.

Νωρίτερα πέντε ακτιβιστές που είναι ενάντιοι στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων – που με νόμο ισχύουν πλέον στη Γαλλία – είχαν αναρτήσει πανό στον εξωτερικό χώρο του κεντρικού γηπέδου, στο οποίο έγραφαν «Παραιτήσου Ολάντ!». Και αυτοί απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, αλλά οι εικόνες τους με τα συνθήματα κατά του Προέδρου της Γαλλίας είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο τελικός του Ρολάν Γκαρός, ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά θεάματα παγκοσμίως, είχε από νωρίς προβλήματα λόγω των προφανώς οργανωμένων αντιδράσεων κάποιων θεατών στον πρόσφατο επίμαχο νόμο. Σε άλλο σημείο της εξέδρας θεατές σήκωσαν σημαίες με συνθήματα κατά των γάμων ομοφυλοφίλων, διακόπτοντας με τον θόρυβο την αυτοσυγκέντρωση των δύο αθλητών.

Τέτοιος ακτιβισμός από θεατές είναι πρωτοφανής για αγώνες τένις που ισχύει ένα πιο αριστοκρατικό πρωτόκολλο. Αλλωστε μεταξύ των θεατών του τελικού του Ρολάν Γκαρός, ενός από τα τέσσερα σημαντικότερα τουρνουά τένις του κόσμου, είναι η αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ. Στις κερκίδες του παρισινού κορτ ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε την Κυριακή μεταξύ άλλων τον Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Μετά από αυτά ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Με τον Ράφα Ναδάλ να νικάει 3-0 σετ τον Φερέρ και να κατακτά το όγδοο τρόπαιό του στο Ρολάν Γκαρός.