Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ευρωπαίοι για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων σκληρής λιτότητας, τα οποία θεωρούν ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την κρίση, αλλά επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού εξαφανίζουν την ανάπτυξη και δημιουργούν στρατιές ανέργων που δεν έχουν προηγούμενο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά των μέτρων σε περισσότερες από 80 πόλεις, κυρίως στην Ισπανία. Μαζικές συγκεντρώσεις με χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Λισαβώνα και τη Φρανκφούρτη. Παντού κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Εξω η τρόικα» και «Οχι άλλες περικοπές».

Στη Φρανκφούρτη το κίνημα Blockupy διοργάνωσε για δεύτερη ημέρα συγκεντρώσεις με στόχο τον αποκλεισμό των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ντόιτσε Μπανκ. Στους δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Κάντε έρωτα και όχι πόλεμο» και «Εξω από την Ελλάδα το ΔΝΤ», ενώ δεν έλειψαν και επεισόδια που ξεκίνησαν όταν κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν, οι οποίοι φορούσαν μάσκες, άρχισαν να πετούν πέτρες και καπνογόνα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν ρίχνοντας σπρέι πιπεριού. Η ένταση οξύνθηκε όταν η Αστυνομία σταμάτησε την πορεία πριν αυτή φτάσει μπροστά από το κτίριο της ΕΚΤ, επειδή οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πυροτεχνήματα. «Πρόκειται για σκάνδαλο» είπε η εκπρόσωπος του Blockupy, Ανι Ντίσελμαν, για το τείχος που δημιούργησε η Αστυνομία εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να φτάσουν στο κτίριο της ΕΚΤ, ενώ οι Αρχές υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις που πραγματοποίησε μικρή ομάδα διαδηλωτών κατέστησε αναγκαία τη χρήση βίας.

Στη Μαδρίτη, οι πολίτες έκαναν πορεία προς το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την ανεργία ρεκόρ (πάνω από 27%) που έχουν δημιουργήσει στη χώρα οι περικοπές, τραγουδώντας ρυθμικά συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου». Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβώνα κρατώντας πανό που έγραφαν «Εξω από εδώ το ΔΝΤ» και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρόικας.

Ενα μάλιστα από τα παράδοξα των διαδηλώσεων του Σαββάτου ήταν ότι στη Φρανκφούρτη υπήρχαν πολύ περισσότεροι διαδηλωτές απ’ ό,τι στη Λισαβώνα.

Η Παλίρροια των Πολιτών

«Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» φώναζαν οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη που μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στην ισπανική πρωτεύουσα. Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Λιτότητας και οργανώθηκαν από την ομάδα Παλίρροια των Πολιτών με στόχο να καταγγελθεί η αποτυχία των πολιτικών που ακολουθούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ισπανία και τις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι οι στρατιές ανέργων που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές.