«Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, πράγμα που ερμηνεύεται στην Τουρκία ως απάντηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν και στις δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες μέρες, με τις οποίες απέδωσε τις διαδηλώσεις στην τάση «ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους».

Ο Γκιουλ ανέφερε ότι «η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες ο Γκιουλ είπε πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μηνύματα τα οποία στάλθηκαν με καλές προθέσεις και θα γίνουν τα δέοντα». Ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε «σύνεση» τονίζοντας ότι «συμβαίνει, τέτοιες κοινωνικά γεγονότα να κυριεύονται από παράνομες οργανώσεις. Κι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί».

Ο Γκιουλ τόνισε ότι «τις τελευταίες 3-4 μέρες δοκιμάστηκε η δημοκρατία της Τουρκίας. Εάν ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες Μεσανατολικές χώρες, θα δείτε ποια είναι η έκβαση τέτοιων διαμαρτυριών σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και δεν πιστεύουν στην ανωτερότητα του δικαίου».

Πάντως ο τούρκος Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί η εικόνα μιας χώρας. Όλοι μας εργαστήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και οδηγήσαμε σε υψηλά επίπεδα την οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αν χαλάσει η εικόνα αυτή, δεν θα υπάρξει όφελος για κανέναν».