Συνέχεια στην ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων έδωσε σήμερα, Παρασκευή, το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στη ΝΔ. πως «κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της».

Χαρακτηρίζει επίσης «ακατανόητη» και «αντιφατική» τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα για το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι «εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής».

Το ΠΑΣΟΚ κατακρίνει έντονα το περιεχόμενο της πρότασης νόμου της Ν.Δ., αναφέροντας ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται διάταξη που «αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κοκ».

«Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτό «να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ. που κατατέθηκε δεύτερη».

Καλεί επίσης το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά να αντιληφθεί ότι «η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων».

Το ΠΑΣΟΚ στρέφει τα πυρά του και στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως θεωρεί υποκριτική τη στάση της «με κάθε κόμμα να οχυρώνεται πίσω από το πρόσχημα της δικής του πρότασης».

Για το μεγάλο εκκρεμές θέμα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τις σχετικές υποχρεώσεις της χώρας ενόψει της επόμενης εκταμίευσης, το ΠΑΣΟΚ αναμένει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Πρωθυπουργού που θα τεθούν υπόψη των άλλων δύο αρχηγών και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντησή τους.