Αποτροπιασμός, αλλά και συμπόνια. Ανάμεικτα ήταν χθες τα συναισθήματα στην Κίνα για το βρέφος που πέρασε τις πρώτες ώρες της ζωής του σε έναν σωλήνα αποχέτευσης, καθώς νέες πληροφορίες θέλουν τη μητέρα του να παρακολουθούσε σιωπηλά λεπτό προς λεπτό τη διάσωσή του. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των κινεζικών Αρχών, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν το νεογέννητο αγοράκι βρέθηκε σφηνωμένο στον σωλήνα επίτηδες ή κατά λάθος. Την ίδια ώρα, οι κινέζοι χρήστες του Ιντερντετ που την Τρίτη καταδίκαζαν την ωμότητα της μητέρας χθες αμφέβαλλαν. Ηταν μία πράξη πανικού από μια νέα και φοβισμένη γυναίκα; αναρωτήθηκαν πολλοί, ενώ άλλοι καταδίκαζαν το κοινωνικό στίγμα το οποίο βαραίνει τις γυναίκες στην Κίνα που γεννούν παιδιά εκτός γάμου.

Η ίδια η μητέρα, η οποία εντοπίστηκε αργότερα από τις Αρχές, κατέθεσε ότι το μωρό γλίστρησε στην τουαλέτα λίγα δευτερόλεπτα αφότου το γέννησε. Οσο προσπαθούσε να το τραβήξει τόσο πιο βαθιά σφηνωνόταν, υποστήριξε. Επειτα από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, την οποία έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να κρύψει από τους γείτονες φορώντας φαρδιά ρούχα, ο τοκετός κατέλαβε εξαπίνης την 22χρονη γυναίκα. Στις 25 Μαΐου, νομίζοντας ότι απλώς πρέπει να πρέπει να πάει στην τουαλέτα, η νεαρή μητέρα κατέβηκε στη δημόσια τουαλέτα του κτιρίου όπου διέμενε. Χωρίς να καταλάβει πώς –υποστηρίζει –είδε το μωρό να έρχεται και αμέσως μετά γλίστρησε μέσα στη λεκάνη μαζί με τον πλακούντα. Σε αλλόφρονα κατάσταση, έτρεξε πάνω στο διαμέρισμά της, πλύθηκε από τα αίματα, φόρεσε καθαρά ρούχα και ειδοποίησε τον σπιτονοικοκύρη ότι ακούει το κλάμα ενός μωρού από τις σωληνώσεις. Εκείνος με τη σειρά του κάλεσε την Πυροσβεστική. Οσο οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να το απεγκλωβίσουν με σιδηροπρίονα, εκείνη περιφερόταν δεξιά και αριστερά. Αγωνιούσε για τη διάσωση του μωρού της, αλλά συνάμα έτρεμε μήπως ανακαλύψουν ότι είναι η μητέρα του.

Η ταυτότητα της γυναίκας, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, έγινε γνωστή δύο ημέρες αργότερα. Επειτα από διεξοδική έρευνα σε όλα τα διαμερίσματα του κτιρίου οι Αρχές βρήκαν στο διαμέρισμα της γυναίκας αιματοβαμμένο χαρτί υγείας, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούσαν επικείμενη μητρότητα. Παρ’ όλα αυτά, την ημέρα της διάσωσης κανένα στοιχείο στη συμπεριφορά της δεν πρόδωσε το μητρικό της ένστικτο: αφότου το μωρό διακομίστηκε στο νοσοκομείο, επέστρεψε κανονικά στη δουλειά της.

Το αγοράκι, γνωστό πλέον σε όλη την Κίνα με την κωδική ονομασία που του έδωσαν στο νοσοκομείο –μωρό «Νο 59» –αναρρώνει με λίγες αμυχές και ελαφρά βραδυκαρδία. Μέχρι στιγμής χιλιάδες Κινέζοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να το υιοθετήσουν. Τα δύσκολα φαίνεται ότι έχουν περάσει για το μωρό «Νο 59», σχολιάζουν οι βρετανικοί «Τάιμς», θυμίζοντας ένα κινεζικό ρητό που λέει ότι «εάν επιβιώσεις από τον όλεθρο, θα έχεις μια λαμπρή ζωή».