Τον θεμέλιο λίθο μιας τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία έθεσαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής, η οποία εξελίχτηκε σε επίδειξη ισχύος του τούρκου Πρωθυπουργού.

Κατά την τελετή, η οποία συνέπεσε με την 560ή επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η νέα γέφυρα θα φέρει το όνομα ενός άλλου σουλτάνου, του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ. Αναπολώντας ακόμη μία φορά το οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας και επιθυμώντας να παρουσιάσει τη διακυβέρνησή του ως μια περίοδο κατά την οποία η χώρα άρχισε να ανακτά το χαμένο κύρος της, ο τούρκος Πρωθυπουργός υπενθύμισε στους χιλιάδες παρευρισκομένους πως «σε όλα τα εδάφη στα οποία ήταν παρόντες, οι Οθωμανοί άφησαν πίσω τους δημιουργήματα που κατέκτησαν τις καρδιές των ανθρώπων» για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας, συνεχίζουμε και εμείς να γράφουμε ιστορία και να αφήνουμε πίσω μας (ανάλογα) δημιουργήματα».

Απόλυτα συναφές με το όραμα του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης για μια ισχυρή Τουρκία είναι και το όνομα που δόθηκε στη γέφυρα καθώς ο Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ στην οθωμανική ιστορία σηματοδοτεί τη στροφή των Οθωμανών από τη Δύση προς την Ανατολή ενώ τα χρόνια που βασίλεψε –από το 1512 ώς το 1520 –η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε εντυπωσιακά και καθιερώθηκε ως υπερδύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η γέφυρα θα έχει μήκος 1.875 μέτρα, πλάτος 59 και ύψος 320 μέτρα. Θα είναι διώροφη και θα περιλαμβάνει οκτώ λωρίδες για αυτοκίνητα και δύο γραμμές σιδηροδρόμου. Πρόκειται να κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ έπειτα από την ολοκλήρωσή της θα είναι μία από τις πιο πλατιές κρεμαστές γέφυρες του κόσμου.