Στο «κόκκινο» σκαρφάλωσε ο υδράργυρος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, κατά την χθεσινή του κατάθεση του δεύτερου στην Προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ.

Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Γιάννης Ραγκούσης καταλόγισε ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, υποστηρίζοντας ότι «ως υπουργός Οικονομικών δεν ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά φρόντισε να βάλει το χαράτσι της ΔΕΗ».

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή- του απάντησε: «Δηλαδή τί ήθελες; Να βάλει ως ισοδύναμο μέτρο τη λίστα Λαγκάρντ;».

Η κόντρα των δύο ανδρών κορυφώθηκε λίγα λεπτά αργότερα όμως, όταν ο πρώην υπουργός ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, λέγοντας πως «είναι ντροπή να ηγείται της δημοκρατικής παράταξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον μάρτυρα ότι διακατέχεται από «πολιτική εμπάθεια και μίσος για τον κ. Βενιζέλο».

Γεγονός είναι πάντως, ότι ο Γιάννης Ραγκούσης τήρησε «σιγή ιχθύος» στην κατάθεσή του αναφορικά με τις δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με… περίεργες συμπεριφορές μελών του υπουργικού συμβουλίου γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές -τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Αντιπολίτευσης- που χαρακτήριζαν τον πρώην υπουργό ως «σφίγγα» καθώς -παρά τις δηλώσεις του, ότι θα μιλήσει- φέρεται να μην θέλησε να αναφερθεί σε πρόσωπα της τότε κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, αρκετές ώρες πριν περάσει την πόρτα της Προκαταρκτικής ο Γιάννης Ραγκούσης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, συνέδεε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ με τη μη αξιοποίηση της επίμαχης λίστας, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που διέθετα για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτηση μου για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν για τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

Ο ίδιος άλλωστε στην ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για διαρκές πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως «ούτε σήμερα δεν διεξάγεται μία πραγματική και ουσιαστική προσπάθεια για τον έλεγχο των λιστών «τύπου Λαγκάρντ». Ότι έχει μέχρι τώρα γνωστοποιηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση είναι όχι μόνον για το θεαθήναι, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο. Στοχεύει ουσιαστικά ώστε να προστατευθούν φορολογικά όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό από ενδεχομένως μη φορολογημένα εισοδήματα».