Αποστάσεις έλαβε την Τρίτη η ΔΗΜΑΡ από τη θέση της βουλευτού της και ιστορικού Μαρίας Ρεπούση σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η Μαρία Ρεπούση, με επιστολή της, είχε επιστήσει την προσοχή σε συναδέλφους της πανεπιστημιακούς για το ενδεχόμενο, στην πρόβλεψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου για την άρνηση των γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου, να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εθνικιστικούς λόγους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η κυρία Ρεπούση είναι ιστορικός. Είναι γνωστές οι απόψεις της και κρίνεται γι’αυτές».

Ερωτηθείς ειδικότερα αν η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος απάντησε θετικά, θυμίζοντας σχετική τοποθέτηση του Φ.Κουβέλη.

Στο mail της που δημοσιεύτηκε στο real.gr, η Μαρία Ρεπούση σημειώνει: «Ερχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που είναι θετικός, αλλά περιέχει τη γνωστή προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. (…) Στη χώρα μας η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες, αν αυτή η διάταξη χρησιμοποιηθεί όχι για την άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού, αλλά για εθνικιστικούς λόγους.

»Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτήν τη στιγμή, ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει ως γενοκτονία, δηλαδή και γενοκτονία Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

»Νομίζω ότι επειδή ο νόμος είναι γενικά προοδευτικός, δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί με συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους».

Το mail απευθυνόταν σε συναδέλφους της Μαρίας Ρεπούση πανεπιστημιακούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εστάλη και στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πήρε αποστάσεις, θεωρώντας ότι υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Η Μαρία Ρεπούση προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν απέστειλε το mail στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. «Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου», αναφέρει η Μαρία Ρεπούση.