Σαφή επικράτηση της Κεντροαριστεράς σε όλους τους μεγάλους δήμους, κατάρρευση των ποσοστών του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο και αποχή στα ύψη έβγαλαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν χθες σε 564 δήμους της Ιταλίας. Η γενική εικόνα αποτυπώθηκε στη Ρώμη. Στα εκλογικά τμήματα της Αιώνιας Πόλης προσήλθε μόλις ο ένας στους δύο ψηφοφόρους. Ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Ινιάτσιο Μαρίνο πηγαίνει στον δεύτερο γύρο με μια προίκα της τάξης του 42%, ενώ ο μεταφασίστας Τζάνι Αλεμάνο κόλλησε στο 30%. Ο πραγματικός κόλαφος, ωστόσο, δεν είναι για τον απερχόμενο δήμαρχο αλλά για το Κίνημα 5 Αστέρων, που έπεσε από το 26% στο 12% χάνοντας 14 μονάδες στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το κίνημα πολιτών του Μπέπε Γκρίλο χάνει μερικά αστέρια» σημείωσε στην ηλεκτρονική έκδοση η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Το αρνητικό κλίμα στο στρατόπεδο του γενοβέζου κωμικού επιβαρύνεται από το αποτέλεσμα στην Βαλ ντ' Αόστα. Στο προπύργιο του αγώνα κατά της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Βόρειας Ιταλίας με τη Γαλλία το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) έχασε τα δύο τρίτα των ψήφων του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ μονοψήφια ήταν τα ποσοστά του σε μεγάλες πόλεις όπως η Μπρέσια, η Βιτσέντσα, το Τρεβίζο, η Ανκόνα και η Σιένα.
Το ερώτημα εάν το Κίνημα έχει αρχίσει να χάνει οριστικά τη δυναμική του ή εάν πλήρωσε την αποχή που έφτασε στο 40% μένει να απαντηθεί. Γεγονός είναι πάντως ότι η βάση του άρχισε να ζητά εξηγήσεις στο δημοφιλές μπλογκ του αρχηγού. Τα πυρά δεν στρέφονται μόνο κατά του Μπέπε Γκρίλο, αλλά και του Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο, σιωπηρού συνιδρυτή του Κινήματος και θεωρούμενου μάγου της επικοινωνίας. «Το κίνημα διασπάστηκε, μπράβο σας! Συγχαρητήρια στον Καζαλέτζο που επέβαλε μια καταστροφική επικοινωνιακή πολιτική και συγχαρητήρια στον Γκρίλο που σκόρπισε ένα τεράστιο κεφάλαιο ψήφων» έγραψε ένας επισκέπτης του μπλογκ. «Θα μας κάνατε τη χάρη να επιστρέψετε στους ψηφοφόρους του κινήματος το δικαίωμα να αποφασίζει την πολιτική γραμμή;» σχολιάζει ένα άλλος. «Εσύ και οι παράφρονες στο Κοινοβούλιο καταστρέψατε τα πάντα» υποστηρίζει ένας άλλος.
Ο Μπέπε Γκρίλο επέλεξε χθες να μη δώσει τη δική του ερμηνεία για την πορεία από το τσουνάμι του Φεβρουαρίου στο ναυάγιο του Μαΐου. Ο υποψήφιος του M5S στη Ρώμη Μαρτσέλο ντε Βίτο που αποφάσισε να τοποθετηθεί ακούστηκε περισσότερο σαν τον εκπρόσωπο ενός συστημικού κόμματος που επιστρατεύει την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής παρά ενός αντισυστημικού κινήματος που επαγγέλλεται μια πιο ειλικρινή σχέση με τους πολίτες: «Καταγράφηκε μια πτώση, αλλά δεν είναι δραματική, δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε τις δημοτικές με τις βουλευτικές εκλογές, ο Τύπος μάς αγνόησε» δικαιολογήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ενώ επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι υπενθυμίζοντας ότι τα ίδια ποσοστά έπαιρνε κάποτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή η μεταφασιστική Εθνική Συμμαχία. Η υψηλή αποχή επέβαλε πάντως χαμηλούς τόνους ακόμη και στους νικητές. Οπως τόνιζε αναλυτής, «η συμμετοχή θέτει ένα δραματικό ερώτημα στα κόμματα. Η απογοήτευση μετατράπηκε σε πλήρη αδιαφορία».


Δίλημμα

Χάνοντας το στοίχημα του δεύτερου γύρου, το Κίνημα 5 Αστέρων βρίσκεται πλέον ενώπιον του δύσκολου διλήμματος εάν θα στηρίξει τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς ή θα επιμείνει στο δόγμα της μη συνεργασίας 
που υιοθέτησε μετά τις εκλογές

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από