Η ταινία «La Vie d’ Adele» του Τυνήσιου Αμπτελατίφ Κεσίς, στην οποία πρωταγωνιστεί η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχοπουλός και εξιστορεί τον έρωτα δύο νεαρών γυναικών, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ, ύστερα από 10 ημέρες γεμάτες λάμψη και σινεμά.

Σε μια σπάνια κίνηση της Κριτικής Επιτροπής στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο δεν κλήθηκε μόνο ο σκηνοθέτης, αλλά και οι δύο πρωταγωνίστριες, η Εξαρχοπουλός και η Λέα Σεϊντού, οι οποίες ξέσπασαν σε κλάματα από τη συγκίνηση.

Η επιλογή της ταινίας του Τυνήσιου Κεσίς για τον Χρυσό Φοίνικα δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από το κάδρο των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία, όπου στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Το διάρκειας τριών ωρών φιλμ του Κεσίς κέντρισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης με τις εκτενείς σκηνές σεξ, αλλά γοήτευσε και το κοινό και τους κριτικούς με την ιστορία του. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος υποδύεται ένα κορίτσι 15 ετών που η ζωή του αλλάζει όταν ερωτεύεται μια μεγαλύτερη γυναίκα την οποία παίζει η Σεϊντού.

«Αυτό το έργο είναι γεμάτο από τη γαλλική νεολαία, που μου έμαθε πολλά για το πνεύμα της ελευθερίας» δήλωσε ο Κεσίς, ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό το φιλμ είναι μια σπουδαία ιστορία έρωτα που μας έκανε όλους μας να νοιώσουμε τιμή που προσκληθήκαμε να τη δούμε».

Βραβεία σε Μπερενίς Μπεζό, Κοέν και Μπρους Ντερν

Οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν απέσπασαν στις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Inside Llewyn Davis».

Ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών για τη δουλειά του στο «Heli».

Με το βραβείο της Επιτροπής τιμήθηκε το «Like Father Like Son» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε Εντα.

Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον 76χρονο Αμερικανό Μπρους Ντερν για τον ρόλο του στο «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης έλαβε το βραβείο εκ μέρους του ηθοποιού που απουσίαζε από τις Κάννες.

Η Γαλλίδα Μπερενίς Μπεζό, που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στο οσκαρικό «The Artist» πριν από δύο χρόνια, πήρε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το «Le Passé» («Το Παρελθόν») του Ασγκάρ Φαραντί.

Βραβείο καλύτερου σεναρίου δόθηκε στον Κινέζο Ζία Ζανγκέ για το αμφιλεγόμενο λόγω υπερβολικής βίας «A Touch of Sin».

O σκηνοθέτης Αντονι Τσεν τιμήθηκε με τη Χρυσή Κάμερα για το φιλμ «Ilo Ilo».

Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους στο «Safe» του Νοτιοκορεάτη Μουν Μπιουν -γκον.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της εννεαμελούς κριτικής επιτροπής στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, δήλωσε: «Ταξιδέψαμε σε όλον τον κόσμο με αυτά τα φιλμ».

O Σπίλμπεργκ συνόδευσε στη σκηνή τη θρυλική Κιμ Νόβακ καθώς στις Κάννες εφέτος υπήρξε αφιέρωμα στο κλασσικό φιλμ του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Δεσμώτης του Ιλίγγου».

Παρουσιάστρια της τελετής απονομής ήταν η γαλλίδα ηθοποιός Οντρέ Τοτού.

Πριν από την τελετή απονομής προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού η ταινία «Zulu» με την οποία έκλεισε και το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.