Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν χθες επισήμως για πρώτη φορά ότι σκότωσαν τον ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ Αουλάκι, όπως και άλλους τρεις αμερικανούς πολίτες σε αντιτρομοκρατικά πλήγματα που πραγματοποίησαν από το 2009.

Σε επιστολή που απέστειλε στο Κογκρέσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ παραδέχεται ότι η Ουάσιγκτον ευθύνεται για τον θάνατο του ιμάμη Αουλάκι, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Υεμένη το 2011.

Οι άλλοι τρεις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο γιος του Αουλάκι, δεν αποτελούσαν στόχο των αμερικανικών πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη και αλλού, διευκρινίζει ο Χόλντερ στο έγγραφο αυτό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αντιτρομοκρατική του πολιτική και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην επιστολή αυτή αιτιολογείται ο θάνατος του Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος αποτελούσε συγκεκριμένα τον στόχο πλήγματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Από το πλήγμα που είχε στόχο τον Αουλάκι σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο αμερικανοί πολίτες: ο 16χρονος γιος του Αουλάκι, Αμπντεραχμάν, και ο Σαμίρ Χαν, ο οποίος έκανε προπαγάνδα στα αγγλικά για την Αλ Κάιντα.

Ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ από γονείς από την Υεμένη, κατηγορείτο από την Ουάσιγκτον ως ο εμπνευστής της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και ότι εμπλεκόταν σε μια σειρά από απόπειρες επιθέσεων, μεταξύ των οποίων μία που έγινε σε μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία τα Χριστούγεννα του 2009.

Ο τέταρτος Αμερικανός πολίτης τον οποίο σκότωσαν οι ΗΠΑ σε ξένη χώρα κατονομάζεται από τον Χόλντερ ως ο Τζουντ Κέναν Μοχάμεντ.

Αυτός είχε, σύμφωνα με το FBI, γεννηθεί στα τέλη του 1988 στην Φλόριδα και βρισκόταν στο Πακιστάν και κατεζητείτο για τη σύσταση εγκληματικής ομάδας «με στόχο την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες».

Ο θάνατος του Ανουάρ αλ Αουλάκι είχε χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ως ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα στην πιο δραστήρια πτέρυγα της Αλ Κάιντα».

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ αναγνωρίσει την ανάμειξή της σ’ αυτή την ενέργεια.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δέχεται επικρίσεις από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι συνέταξε μια επιχειρηματολογία όσον αφορά την εξόντωση με αυτόν τον τρόπο Αμερικανών στο εξωτερικό, το οποίο είναι κάτι που έρχεται άμεσα σε αντίθεση με το δικαίωμα σε μια δίκη, το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.