Eξι περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, που φέρονται να παραπέμπουν σε υποθέσεις διαφθοράς, εντόπισε στους εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησε στην τράπεζα Ior η αρμόδια Αρχή Συλλογής Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Βατικανού.

Κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης της Αρχής σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο γραμματέας της, Ρενέ Μπρουελάρ, δήλωσε ότι «το σύστημα ελέγχων αρχίζει να αποφέρει καρπούς, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι ύποπτες περιπτώσεις αυξήθηκαν: το 2012 εντοπίστηκαν έξι, ενώ, το 2011 μόνο μία».

Η Αρχή αυτή του Βατικανού μεταβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου για περαιτέρω έρευνες.

«Εντατικοποιήσαμε την συνεργασία μας με όλες τις εσωτερικές υπηρεσίες της Αγίας Έδρας – από την χωροφυλακή ως το σύνολο των υπουργείων – για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τόσο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όσο και τυχόν συναλλαγές που αποσκοπούν στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Μπρουελάρ.