Η «Ιλιάδα» του Ομήρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό. Η παράσταση που αποτελούσε και το μεγαλεπήβολο σχέδιό του τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 από 4 έως 8 Ιουνίου.

Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες της «Ιλιάδας» και με «οδηγό» τη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Συνεργείο.

Σε μια παράσταση πέντε ωρών, οι 15 ηθοποιοί σαν σύγχρονοι ραψωδοί αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές.

Ποιος είναι σήμερα ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η παράσταση στο κοινό, συνδέοντας το ομηρικό έπος με τον σύγχρονο προβληματισμό.

«Στο έπος του Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών. Του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα, αυτού του αψίκορου νεαρού, και του σοφού πατέρα Πριάμου και το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση» σημειώνουν οι συντελεστές.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου.

Σκηνική Διασκευή -Επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Ελσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης. Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου.

* «Ιλιάδα», από την Polyplanity Productions σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ) από 4 έως και 8 Ιουνίου στις 8 το βράδυ. Πληροφορίες στο http://www.greekfestival.gr και στο τηλ. 210-3632.764 (Polyplanity).