Ευνοϊκό κλίμα διευθέτησης όλων των εκκρεμοτήτων με τη Gazprom, μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Η συνάντηση ήταν μικρής διάρκειας, το κλίμα ήταν θετικό, τα ανοικτά θέματα φαίνεται να ξεπερνιόνται, και οι εκκρεμότητες κλείνουν, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στα ΝΕΑ κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο Μίλερ μετέφερε στην ελληνική πλευρά τη πρόθεση των Ρώσων να κατέβουν στο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα έθεσε και η ελληνική πλευρά, με κυριότερο το να δοθούν εγγυήσεις από τον υποψήφιο αγοραστή για μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Τη θετική έκβαση της συνάντησης μαρτυρά άλλωστε και το γεγονός ότι αυτή διήρκησε πολύ λίγο, και ότι ο Μίλερ έχει ήδη αποχωρήσει από την Ελλάδα, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Συνάντηση Οντέροφ-ΤΑΙΠΕΔ

Στην Αθήνα παρέμεινε ο γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων της Gazprom Πάβελ Οντέροφ που συναντάται αυτή τη στιγμή με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για την επαναδιατύπωση των επίμαχων όρων στη σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ. Δηλαδή την επιστροφή στο 100% της εγγυητικής στον πλειοδότη εφόσον δεν του κατακυρωθεί από την Κομισιόν ο διαγωνισμός, και την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του Δημοσίου για τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους για τη συγκεκριμένη συνάντηση (την 3η με τον Μίλερ το τελευταίο δίμηνο) προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι ο διεθνής διαγωνισμός της ΔΕΠΑ εξελίσσεται σε απευθείας διαπραγμάτευση με έναν και μόνο επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται επίσημη ενημέρωση. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, είναι πως πρόκειται για μια ακόμη συνάντηση ενδιαφερόμενου επενδυτή με τον Πρωθυπουργό, όπως αυτή που είχε πρόσφατα με τους Κινέζους

Το έδαφος της συνάντησης Σαμαρά- Μίλερ είχε προετοιμάσει από το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Οντέροφ, που είχε πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα βασικά αιτήματα, όπως τα είχε διατυπώσει το στέλεχος της Gazprtom, ήταν : Πρώτον, να υπάρξει διασφάλιση προς την εταιρεία απέναντι στα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Και δεύτερον να επιστραφεί στη Gazprom το 100% της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλει -εφόσον φυσικά πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό- αν στη συνέχεια η Κομισιόν αρνηθεί να της τον κατακυρώσει, επικαλούμενη λόγους ανταγωνισμού.

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι εντός των προσεχών ημερών, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποστείλει στους ενδιαφερόμενους το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (sale and purchase agreement ή SPA).

Σημειώνεται ότι έχουν απομείνει εννέα ημέρες πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία της 29ης Μαΐου που τους έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.