Με στόχο να κεφαλαιοποιήσει, εντός κι εκτός συνόρων, τα πολιτικά κέρδη από την επιτυχημένη «εκστρατεία» του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ενώ προετοιμάζεται και για έναν νέο κύκλο μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί σίγουρο ότι το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στο Πεκίνο και οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται, θα έχουν αντίκτυπο και σε άλλες πρωτεύουσες –που ήδη έχουν αρχίσει να ποντάρουν στην επιτυχία της ελληνική προσπάθειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι είναι σημαντικό, σύντομα,να αρθούν όσα γραφειοκρατικά εμπόδια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την έλευση των κινεζικών επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα –τομέας που, κατά τις ίδιες πηγές, μπορεί δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμη και το φετινό καλοκαίρι.

Τα υπερθετικά σχόλια που καταγράφονται στο διεθνή Τύπο για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα αποτελούν ακόμη ένα στοιχείο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί για επενδυτικές κινήσεις και από άλλες χώρες. Το μήνυμα είναι ότι εμβάθυνση των ελληνοκινεζικών σχέσεων δημιουργεί μια υπεραξία που κινητοποιεί τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και τους διεθνείς επενδυτές, ενισχύοντας συνακόλουθα και την ελληνική αξιοπιστία. Τα εύσημα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων το προηγούμενο διήμερο και με φόντο την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα είναι ενδεικτικά αυτού του κλίματος. Η ευρείας κυκλοφορίας «Bild» σχολίασε το Σάββατο ότι ο κ. Σαμαράς «από Πρωθυπουργός της χρεοκοπίας έγινε φορέας ελπίδας». Χθες η προσκείμενη στους Χριστιανοδημοκράτες «Welt am Sonntag» ανήγαγε τον κ. Σαμαρά σε «πρόσωπο της ημέρας» και τον χαρακτηρίζει «εξυγιαντή» που αφήνει την Ευρώπη «έκπληκτη», ενώ τονίζει: «Ο άνθρωπος έχει κότσια. Πηγαίνει στο Πεκίνο και συγκρίνει τη «ρευστή» Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της».

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν κινήσεις, με τις ευλογίες και του Βερολίνου, που θα οδηγούν σε μια αποσυμπίεση της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πηγές δε αποκλείουν τον Ιούνιο να ανάψει πράσινο φως για τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, ενώ η μετάθεση του χρονικού ορίζοντα έως το φθινόπωρο για τις απολύσεις των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απορροφήσει τους κραδασμούς και στη ΝΔ να πραγματοποιήσει το συνέδριό της, στο τέλος Ιουνίου, μέσα σε μια λιγότερο έκρυθμη ατμόσφαιρα.

Τον θετικό απόηχο της μετάβασης στην Κίνα αναμένει ο Πρωθυπουργός να καταγραφεί μεθαύριο και στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ την Πέμπτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Εντα Κένι προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια των χωρών που έχουν υπογράψει Μνημόνια, για να υπάρξει ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στροφή.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, κατά την οποία θα εξεταστεί η κυβερνητική ατζέντα της επόμενης περιόδου, αλλά και ένα σχέδιο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, άλλωστε, εκτιμούν ότι ο πόλεμος με την Κουμουνδούρου ενισχύει και τη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού.

Για τη μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ προϊδέασε από το Πεκίνο ο κ. Σαμαράς, ανταποδίδοντας τα βέλη που είχε εξαπολύσει η Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα των επαφών με την κινεζική ηγεσία: «Κάποιοι για λόγους μικροκομματικούς επενδύουν στο να αποτύχουμε. Αλλά οι Ελληνες χαίρονται που αρχίζουν να εμφανίζονται θετικά στοιχεία. Κι εγώ κοιτάζω μπροστά. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να κάνουμε πίσω. Και οι ίδιοι, πριν μιλήσουν ξανά, ας πάρουν και την έγκριση των συνιστωσών τους, που δεν έχουν όλες την ίδια άποψη».