«Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story» (της ελληνικής επιτυχημένης ιστορίας).

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι στόχος του είναι η οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής με την Κίνα.

«Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Αυτό φαίνεται», όπως σημείωσε, «από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών».

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως σημείωσε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες.

«Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού» είπε ο Πρωθυπουργός και την κάλεσε να επενδύσει στη χώρα μας.

Υπογράμμισε ότι, υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει άφθονα η χώρα μας, αλλά και στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.

Πάντως, ήδη, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα επενδύσουν κινεζικά κεφάλαια όπως οι σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο Αθηνών και περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Οι Κινέζοι θα προτιμούσαν απευθείας αναθέσεις ωστόσο έχουν αποδεχθεί και την διαγωνιστική διαδικασία.

Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στη παρουσίαση ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ με τίτλο «glamorous Greece».

«Ο Ελληνας είναι φιλόξενος και στην ψυχή του έχει πείσμα για να ξεπερνά τις δυσκολίες», ανέφερε σε δήλωσή του.

Αργότερα σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από