Η φυσιολογική λειτουργία του γονιδίου BRCA 1 είναι να συμβάλλει στη διαδικασία αποτροπής σχηματισμού όγκου στο στήθος. Αυτό όμως το επιτυγχάνει όταν το γονίδιο είναι «υγιές». Οταν έχει μετάλλαξη κάνει ακριβώς το αντίθετο: προκαλεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Εκτός από το γονίδιο, για να προχωρήσουν οι ειδικοί σε προληπτική θεραπεία σε υγιή γυναίκα θα πρέπει να συνυπολογίσουν και κάποιους άλλους παράγοντες. Ενας από τους πιο σημαντικούς που επιβαρύνουν την κατάσταση είναι το οικογενειακό ιστορικό. Η Αντζελίνα Ζολί ήταν άτυχη και σε αυτό, καθώς η μητέρα της είχε πεθάνει έπειτα από 10ετή μάχη που είχε δώσει με τον καρκίνο του μαστού.

Τη συγκεκριμένη επέμβαση οι γιατροί θα έπρεπε να την κάνουν σε τρία στάδια, ώστε το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα να είναι φυσικό, με διατήρηση της θηλής.

Η σειρά των επεμβάσεων στην ηθοποιό άρχισε με μία διαδικασία που ονομάζεται «διατήρηση του συμπλέγματος θηλής». Είναι το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει ώστε όταν αφαιρεθούν οι μαστοί να παραμείνουν τα όργανα που συστήνουν τη θηλή άθικτα και να είναι και λειτουργική. Οι ειδικοί με τις νέες τεχνικές μπορούν πλέον να επανατοποθετήσουν τις θηλές της γυναίκας στο νέο στήθος και το αποτέλεσμα να δείχνει φυσικό. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά επιτυχημένη σε όσες κάνουν προληπτικά αφαίρεση στήθους, καθώς ο καρκίνος δεν έχει χτυπήσει και δεν έχει επηρεάσει τους γύρω ιστούς. Εάν αυτό δεν είχε επιτυχία, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η θηλή και να γίνει στο σημείο εκείνο ένα τατουάζ.

Δύο εβδομάδες αργότερα έγινε η δεύτερη επέμβαση. Οι χειρουργοί προχώρησαν στην αφαίρεση όλων των υπόλοιπων ιστών του στήθους (άδειασμα), εκτός από το δέρμα, και στο σημείο εκείνο μπήκαν ειδικά προσωρινά ενθέματα (μπαλόνια) για να διατηρήσουν τον όγκο προτού τοποθετηθούν τα μόνιμα ενθέματα σιλικόνης. Η επέμβαση αυτή διήρκεσε οκτώ ώρες. Εννέα εβδομάδες αργότερα ολοκληρώθηκε η αναδόμηση του στήθους με την τοποθέτηση μόνιμων εμφυτευμάτων.