Τα επίθετα που έχει κατά καιρούς «αποκομίσει» ο Νίκος Γκάλης από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι δεκάδες και αρκετά εντυπωσιακά.

Ομως να τον αποκαλούν Μάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποτελεί τεράστια τιμή. Η εφημερίδα αφιέρωσε ένα μεγάλο άρθρο στον θεό του ελληνικού μπάσκετ, προσπαθώντας όχι μόνο να θυμίσει το πόσο μεγάλος παίκτης ήταν αλλά και να περιγράψει την επίδραση που είχε σε όλη την Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος Κεν Μαγκουάιρ, με αφορμή τη γιορτή προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, μίλησε με πολλούς ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο και αποκαλύπτει –με βάση τα λεγόμενα του δικηγόρου, εξειδικευμένου σε θέματα αθλητισμού, Γρηγόρη Ιωαννίδη –ότι την περίοδο μετά το 1987 και για τα επόμενα οκτώ χρόνια δημιουργήθηκαν 7.500 θέσεις εργασίας που είχαν άμεση σχέση με το επίτευγμα της εθνικής ομάδας μπάσκετ και τη συγκλονιστική νίκη της στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 επί της Σοβιετικής Ενωσης (103-101 στην παράταση) με 40 πόντους του Γκάλη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η εφημερίδα αποκαλεί τον Γκάλη «Μάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας» και επισημαίνει ότι έπαιξε τον ίδιο ρόλο για τη χώρα μας και το ελληνικό μπάσκετ που είχαν διαδραματίσει ο Λάρι Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον για το ΝΒΑ, βοηθώντας το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου να αναζωογονηθεί.

Επίσης, θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι διεθνώς, επισημαίνει ότι ο Νίκος Γκάλης θα παρακολουθήσει στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στις 25 Μαΐου, τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, προσωπικός καλεσμένος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί!

Σε άλλη παράγραφο, θέλοντας να τονίσει την επίδραση που είχε ο διεθνής άσος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θυμίζει ότι ένας μεγάλος παίκτης, ο Οντι Νόρις, προς τιμήν του Γκάλη βάφτισε έναν από τους γιους του Νίκο.

Ο δημοσιογράφος θυμίζει στο ξεκίνημα του άρθρου του ότι ο μεγάλος έλληνας μπασκετμπολίστας είχε γίνει επιλογή από τους Μπόστον Σέλτικς το 1979 στον 4ο γύρο των ντραφτ, την ίδια σεζόν που οι Βοστωνέζοι είχαν επιλέξει έναν ακόμη νεαρό άσο στον πρώτο γύρο που άκουγε στο όνομα Λάρι Μπερντ! Στο ρεπορτάζ του μάλιστα φιλοξενεί τη δήλωση που έκανε ο Γκάλης: «Δεν ήξερα τότε ότι παιζόταν μπάσκετ στην Ελλάδα, αφού όλο το μυαλό μου ήταν στο ΝΒΑ», θυμίζοντας ότι και στο Κολέγιο του Σίτον Χολ ο έλληνας παίκτης ήταν τρίτος σκόρερ, πάλι πίσω από τον Μπερντ.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού 19 χρόνια μετά το αγωνιστικό του τέλος εκείνο το απόγευμα, στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Αμπελοκήπους, ο Αρης αποφάσισε να τον τιμήσει.

Ακριβώς σε αυτή την εκδήλωση στέκεται αρκετά ο δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι 5.500 φίλοι του αγαπημένου του Αρη.

«Μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές» δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο 33χρονος πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Κώστας, ο οποίος διήνυσε 400 χλμ. για να παρευρεθεί στη γιορτή για τον Γκάλη, με τον σημερινό αρχηγό του Αρη Αντώνη Ασημακόπουλο να θυμάται πόσο περήφανος ένιωσε στα 11 του χρόνια παρακολουθώντας τον θρίαμβο του 1987.