Χαλάρωση των ελέγχων από την τρόικα για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε, ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς, μεταφέροντας στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ τα θετικά νέα που μόλις είχαν φθάσει από τις Βρυξέλλες, για την εκταμίευση και της δόσης του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ) από την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την απόφαση του Eurogroup –«πήγαμε πολύ καλά έξω» ήταν το πρώτο μήνυμα που μετέφερε κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο επόμενος έλεγχος των δανειστών μετατίθεται πλέον για το φθινόπωρο, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε ενώπιον της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Στην κυβέρνηση, μάλιστα, αισιοδοξούν ότι η απόφαση για εκταμίευση της διπλής δόσης θα δημιουργήσει την προσεχή περίοδο ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα διεθνώς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ώς και τη δόση του Ιουνίου. Η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό «θρίλερ» με την εδώ επιστροφή της κάθε τρεις μήνες. Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς…», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπει σε όλες της δημόσιες παρεμβάσεις του κατά την τελευταία περίοδο, έκανε ακόμη ένα βήμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Δεν θέλω απλώς να πάμε καλύτερα απ’ ό,τι μας υπολογίζουν. Αυτό το έχουμε κάνει ήδη. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζεται ο οποιοσδήποτε. Είμαι βέβαιος ότι το μπορούμε. Δεν θέλω να προκαλέσει η Ελλάδα έκπληξη. Ηδη είμαστε «η έκπληξη». Θέλω να πάμε πολύ πιο πέρα από αυτά…», πρόσθεσε, αλλά φρόντισε να επισημάνει ότι το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει βγει από τα δύσκολα και επιβάλλεται «να συνεχίσει την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και να μη χαλαρώσει».

Το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος το παρουσίασε, είναι η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας, ώστε να επισημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τον κάβο και επανέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης. Τόνισε, όμως, ότι ο φόβος του λεγόμενου Grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παρέπεμψε δε στην κυβερνητική εκστρατεία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επικαλούμενος και το μεθαυριανό ταξίδι στην Κίνα με τη συμμετοχή και ελλήνων επιχειρηματιών.

ΟΙ ΒΟΛΕΣ. Αποφεύγοντας ονομαστική αναφορά, ο Πρωθυπουργός στηλίτευσε την ομιλία του κ. Τσίπρα που είχε προηγηθεί στον ΣΕΒ και εμμέσως κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης και επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτε στη χώρα. «Αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις επικαλούμενοι τον Λένιν, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα…» ήταν το δηκτικό σχόλιό του. Δίνοντας έμφαση δε στην προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για να ξαναγίνει, όπως είπε, η Ελλάδα «φυσιολογική χώρα», ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε μια σύγκρουση με τους καθηγητές για μικροκομματικούς λόγους.

Εκκληση

«Είναι οξύμωρο να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ξένοι επενδυτές, πριν τις αναγνωρίσουν οι ίδιοι οι Ελληνες. Από εσάς κυρίως περιμένουμε επενδύσεις…», τόνισε προς τους βιομηχάνουςο Πρωθυπουργός.