«Οι ερεβώδεις τόποι της Κολάσεως ανήκουν σε εκείνους που σε καιρούς ηθικής κρίσης κράτησαν την ουδετερότητά τους», προμηνύει ο φλωρεντινός ποιητής της Αναγέννησης Ντάντε Αλιγκέρι καθώς περιγράφει, στο μεγάλο έργο του «Θεία Κωμωδία», την Κόλαση.

Και ο Νταν Μπράουν, διάσημος αμερικανός συγγραφέας ευπώλητων βιβλίων με θεωρίες συνωμοσίας, επικεντρώνει την έμπνευσή του στον μέγα λογοτέχνη της ιταλικής Αναγέννησης. Και δανείζεται από το έργο του τον τίτλο του νέου του βιβλίου, «Inferno», που κυκλοφορεί από σήμερα ταυτόχρονα στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Στο «Inferno» του Νταν Μπράουν ο καθηγητής στο Χάρβαρντ, ειδικός στα μυστικά σύμβολα, Ρόμπερτ Λάνγκτον βρίσκεται στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου πάσχοντας από αμνησία. Αυτή η αρχή υπόσχεται στους φανατικούς των θεωριών συνωμοσίας πολλά επεισόδια δράσης, πλοκής και αινιγμάτων. Και κατά τη συνήθη πρακτική του, όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Νταν Μπράουν παίζει με τον χρόνο, τα φύλα, τα τουριστικά αξιοθέατα και τα επιτεύγματα της Ιατρικής του μέλλοντος.

Στη συνέχεια συνδέει την πλοκή του με τη συμμετρική περιστροφή της σπείρας του Αρχιμήδη, που θα αναγκάσει τους αναγνώστες του «Inferno» να γυρίσουν το αντίτυπο του βιβλίου τους προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν την καλλιγραφία της σελίδας 255.

Ακόμη και η ημερομηνία κυκλοφορίας του βιβλίου, 14/5/13, δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για έναν αριθμητικό αναγραμματισμό του 3.1415, της τιμής του «π» (γνωστού και ως σταθερά του Αρχιμήδη, ήτοι ο λόγος του μήκους της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του), αριθμός ο οποίος σχετίζεται με τον τίτλο του βιβλίου επειδή ο Δάντης χώριζε την Κόλαση σε ομόκεντρους κύκλους.

Καθώς το «π» είναι η σταθερά για τον υπολογισμό του εμβαδού του κύκλου, οι αναγνώστες του Νταν Μπράουν καλούνται να συμμετάσχουν σε έναν από τους νέους γρίφους του.

Συνοδός του στους υπόγειους λαβυρίνθους των αναγεννησιακών παλάτσι της Φλωρεντίας είναι η Σιένα, η όμορφη ξανθιά γιατρός με τα μαλλιά πιασμένα αλογοουρά και δείκτη ευφυΐας 208.

Μαζί θα ξεκινήσουν να λύσουν το μυστήριο ενός κυλίνδρου κρυμμένου σε σωλήνα από τιτάνιο, βιομετρικά σφραγισμένου και με την ένδειξη «βιοχημική απειλή». Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό προβολέα που παρουσιάζει αποσπασματικές εκδοχές ενός αναγεννησιακού πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλι, γνωστού ως «Ο χάρτης της Κόλασης». Το κυνήγι αρχίζει, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ οι πρωταγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σκιές των πανίσχυρων κακών της οικουμένης και της αίρεσής τους που ελέγχει την αύξηση του πληθυσμού της Γης μέσω του επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο συγγραφέας του «Κώδικα Ντα Βίντσι» υπόσχεται ότι θα είναι το πιο σκοτεινό έργο του, παραπέμποντας στην επιδημία της Μαύρης Πανώλης που τον 14ο αιώνα αποδεκάτισε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και επηρέασε τον Δάντη στη συγγραφή του λογοτεχνικού του αριστουργήματος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους κυριακάτικους «Τάιμς» του Λονδίνου, ο Νταν Μπράουν εξήγησε ότι το θέμα του «είναι τόσο συναρπαστικό και τρομακτικό που από μόνο του κάνει όλη τη δουλειά για μένα. Δεν χρειάζεται να γράφω για μασόνους και αρχαίες ιστορίες. Απλώς γράφω για το όραμα που είχε ο Δάντης για την Κόλαση και το οποίο έκτοτε επηρέασε τον κόσμο της χριστιανοσύνης».

Και μόνο αυτή η προειδοποίηση του συγγραφέα με τα 200 εκατομμύρια πουλημένα αντίτυπα, μεταφρασμένα σε 52 γλώσσες, εκτόξευσε τις προπαραγγελίες του «Inferno» στις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων. Μάλιστα στη λίστα του Amazon.com βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση. Στο Ιντερνετ η αγγλική έκδοση έχει γίνει προϊόν ανταγωνισμού μεταξύ των ηλεκτρονικών καταστημάτων Amazon και Tesco που την αρχική τιμή των 23,69 ευρώ την έριξαν στα 10,66.

Ενώ οι έντεκα μεταφραστές του βιβλίου βρέθηκαν κάτω από αυστηρούς περιορισμούς για δύο μήνες, κλεισμένοι στα υπόγεια του εκδοτικού οίκου Μονταντόρι στο Μιλάνο. Εκεί δούλευαν ανελλιπώς οκτώ ώρες κάθε μέρα πάνω στο αγγλικό πρωτότυπο, προκείμενου να προλάβουν την ταυτόχρονη κυκλοφορία του βιβλίου.