Την άποψη ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δρουν πολλές φορές «εκτός του Συντάγματος και των νόμων» διατύπωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέμεινε ότι η ελληνική κοινωνία «δεν είναι ρατσιστική» ενώ τόνισε ότι κάνει «τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό να λέγεται κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε παράλληλα ριζική αλλαγή μοντέλου στην ΕΛ.ΑΣ. με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, ενώ έθεσε το περίγραμμα των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στο κέντρο.

Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην ματαίωση του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες», λέγοντας πως «η αστυνομία επέβαλε τη νομιμότητα» και χαρακτήρισε την εκδήλωση «συνολικά απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισήμανε πως για να εντοπίζονται οι δράστες πρέπει να γίνονται άμεσα οι καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο Ν.Δένδιας τόνισε ότι οι δράσεις του μορφώματος αυτού «κινούνται στα όρια της νομιμότητας, τα οποία κάποιες φορές τα υπερβαίνει» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της πολλές φορές δρουν εκτός του Συντάγματος και των νόμων».

Όπως είπε, αυτή η δράση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσε να προταθεί η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα θέσει το πλαίσιο δράσης των κομμάτων. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στην Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως είναι μία άποψη, αλλά σημείωσε ότι και η άποψη που λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή είναι εξίσου ισχυρή.

Ο Νίκος Δένδιας ερμήνευσε την ψήφο στη Χρυσή Αυγή ως μια αντίδραση, «παράλογη πολλές φορές», στη βαθύτατη κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κοινωνικό ιστό. «Ποιος περίμενε το νεοναζιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, που έχασε στον πόλεμο 1.000.000 Ελληνες», αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να πιστέψω ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες έγιναν ξαφνικά νεοναζιστές».

Σε ό,τι αφορά την αστυνομία και τις σχέσεις της με την Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρατήρησε ότι πλέον και ο πιο κακόπιστος πείθεται ότι η αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει και σημείωσε ότι φαινόμενα ανοχής ρατσιστικών ή ναζιστικών κρουσμάτων θα τιμωρούνται.

Ριζική αλλαγή μοντέλου στην αστυνομία

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε τη ριζική αλλαγή μοντέλου στην αστυνομία, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Εξήγησε ότι αυτό είναι αναγκαίο, καθώς υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του εγκλήματος, με τον αστυνομικό να αντιμετωπίζει βαριά οπλισμένους εγκληματίες.

Παράλληλα, επισήμανε πως από το 2008 «είχαμε χάσει το κέντρο και τώρα το ανακτήσαμε» και μίλησε για «τεράστια προσπάθεια που θα συνεχιστεί».

«Να απαγορευτούν» οι μικρές διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι θα πρέπει να απαγορευθούν οι μικρές διαδηλώσεις των 100 ατόμων σε κεντρικούς δρόμους ή να δίνονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Είπε πως για το θέμα αυτό θα συζητήσει με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα περιορισμού των διαδηλώσεων τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ή σε γνωστές επετείους.

Εξηγώντας τη θέση του, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για ήρωες καταστηματάρχες του κέντρου που έχουν κι αυτοί δικαιώματα και τους οποίους «δεν βοηθάμε εάν κλείνουν οι δρόμοι 4-5 ημέρες την εβδομάδα.

«Η αλλαγή φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη το πρωί του Σαββάτου, που είναι ό,τι ιερότερο έχει αυτή η χώρα, δεν πιάνει όλη τη Βασ.Σοφίας, παρά μόνο δύο λωρίδες. Και οι 50 - 100 διαδηλωτές θα πιάνουν ολόκληρη την λεωφόρο;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας.

 «Βαρύ το πλήγμα στην τρομοκρατία»

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για βαρύτατο πλήγμα κατά της εγχώριας τρομοκρατίας που έχει καταφέρει η αστυνομία και σημείωσε ότι στις τελευταίες συλλήψεις «είναι προφανές τι έχει συμβεί», καθώς «είναι πεντακάθαρες υποθέσεις» και με το αναγκαίο αποδεικτικό υλικό.

Με τις τελευταίες συλλήψεις «έχουν αποτραπεί πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς» επισήμανε ο Ν.Δένδιας και συνέδεσε το ζήτημα με τον τουρισμό.

«Αν πρέπει να επιβιώσουμε πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και η αγιοποίηση της τρομοκρατίας» τόνισε.


«Η αστυνομία θα προστατεύει τις επενδύσεις»


Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Σκουριές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε: «Με στεναχωρεί η στάση της τοπικής κοινωνίας, να λειτουργεί εκτός νομιμότητας, γι'αυτό μίλησα για γαλατικό χωριό».

Σημείωσε, δε, ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου η αστυνομία θα πρέπει να προστατεύει τις επενδύσεις και πρόσθεσε: «Βεβαίως δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης αυτό, αλλά το καινούριο που γεννιέται δεν είναι τόσο ισχυρό για να προστατέψει τον εαυτό του και θα το κάνει η αστυνομία».


Φύλαξη προσώπων έναντι αντιτίμου


Ερωτηθείς για το εάν είναι αναγκαίο να φυλάσσονται όλοι οι επιχειρηματίες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ιδιωτών 486 αστυνομικοί.

Ανέφερε, δε, ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα ορίζει ότι ο επιχειρηματίας ή άλλο πρόσωπο που έχει εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και απαιτείται η φύλαξή του βάσει διεθνών κριτηρίων θα καταβάλλει αντίτιμο για τη φύλαξή του από την αστυνομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από