Τον Ρουβίκωνα που χωρίζει τους κοινούς θνητούς από τους μύθους διέβη οριστικά χθες ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, προκαλώντας αναστάτωση στον αθλητικό, στον οικονομικό και στον πολιτικό κόσμο.

Υστερα από 9.681 ημέρες, 38 τρόπαια –μεταξύ των οποίων 13 τίτλους πρωταθλήματος και δύο Τσάμπιονς Λιγκ –και 1.498 αγώνες, ο σκληροτράχηλος Σκωτσέζος από το Γκόβερ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφήνοντας ένα τεράστιο βάρος στον διάδοχό του, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο 50χρονος συμπατριώτης του και νυν προπονητής της Εβερτον Ντέιβιντ Μόγιες.

Το τελευταίο παιχνίδι του Φέργκιουσον στο Ολντ Τράφορντ, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να του αποτίσουν φόρο τιμής οι οπαδοί της ομάδας, θα γίνει την Κυριακή, εναντίον της Σουόνσι. Το τελευταίο του παιχνίδι όμως ως προπονητής θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, στην έδρα της Γουέστ Μπρόμγουιτς Αλμπιον.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του 71χρονου σερ Αλεξ, ο οποίος θα ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας και θα πάρει θέση στο ΔΣ ενώ θα αναλάβει ρόλο πρεσβευτή του συλλόγου, προκάλεσε την πτώση της τιμής της μετοχής της Γιουνάιτεντ κατά 4,8% το πρώτο δεκάλεπτο από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που αντιστοιχεί σε απώλειες 145 εκατ. δολαρίων. Στο ενημερωτικό των Κόκκινων Διαβόλων κατά την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωναν στους παράγοντες κινδύνου πως «οποιοσδήποτε διάδοχος του νυν προπονητή μας πιθανόν να μην είναι το ίδιο επιτυχημένος».

Η Γιουνάιτεντ τρέμει ένα déjà vu, αφού πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του δημιουργού των περίφημων Μπέμπηδων, του Ματ Μπάσμπι, η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β’ κατηγορία! Γι’ αυτό άλλωστε ο Φέργκιουσον, που το 2010 έσπασε το ρεκόρ μακροβιότητας του Μπάσμπι στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του πως «ήταν σημαντικό για μένα να αφήσω την ομάδα στην πιο ισχυρή θέση –και πιστεύω πως τα κατάφερα».

Την απόφασή του για να αποχωρήσει από τη Γιουνάιτεντ ο Φέργκι την ανακοίνωσε στους επικεφαλής του συλλόγου στα τέλη Φλεβάρη ενώ ταυτόχρονα τους συμβούλευσε πως καταλληλότερος για διάδοχός του είναι ο Μόγιες ο οποίος καρά το τιμόνι της Εβερτον από το 2002 αλλά μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν. Πληροφορίες από το Λονδίνο ανέφεραν χθες πως ο Μόγιες ενημέρωσε τον πρόεδρο της Εβερτον Μπιλ Κενράιτ πως το μέλλον του βρίσκεται στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Φέργκι εκτιμά ιδιαίτερα στον Μόγιες την εμμονή του στην ανάδειξη νέων παικτών και την αγωνιστική σταθερότητα που έχει επιφέρει στην Εβερτον, παρά τη μικρή χρηματοδότηση που έχει στο μεταγραφικό μέτωπο. Οι «Τάιμς» θεωρούν βέβαιη την ανακοίνωση της πρόσληψης του Μόγιες εντός των προσεχών ωρών, σημειώνοντας πως βοηθοί του θα είναι πιθανόν ο Ράιαν Γκιγκς και ο Πολ Σκόουλς.

Οι μπούκις πάντως συγκαταλέγουν στους υποψήφιους διαδόχους του Φέργκι επίσης τον Ζοζέ Μουρίνιο, παρά την έντονη φημολογία πως έχει συμφωνήσει σε όλα με την Τσέλσι, τον Γερμανό Γιούργκεν Κλοπ της Ντόρτμουντ, την άλλοτε χρυσή αλλαγή της Γιουνάιτεντ και νυν προπονητή της Μόλντε, Ολε Γκιούναρ Σόλσκιερ, και τον Ράιαν Γκιγκς. Η αποχώρηση του Φέργκιουσον προκάλεσε αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας, καθώς είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Εργατικών.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αστειεύτηκε λέγοντας πως ακόμα και οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του 71χρονου Σκωτσέζου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ έγραψε στο twitter: «Περήφανος άνθρωπος. Σπουδαίος προπονητής. Αφοσιωμένος υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος. Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον δεν θα ξεχαστεί ποτέ».