«Το Ιούνιο θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση»,δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Εχουμεδρόμο μπροστά μας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε ουπουργός σημειώνοντας ότι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξεταστείτον Ιούνιο όταν τα έσοδα θα είναι εντός στόχων.

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα ο υπουργόςσημείωσε ότι είναι επιθυμητό αλλά όχι εφικτό, καθώς τα έσοδα δεν τοεπιτρέπουν, τονίζοντας ότι ενώ, στις δαπάνες είμαστε εντός στόχων, ταέσοδα παρουσιάζουν μικρή απόκλιση από τους αρχικούς στόχους.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της εκταμίευσης καιτης δόσης του δεύτερου τριμήνου των 3,3 δισ. ευρώ . Όπως είπε «θαήταν ευχής έργον να εκταμιευθούν και τα 3,3 δισ. ευρώ εκτός των 4,2δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας».

Ωστόσο, όπως τόνισεχαρακτηριστικά, «κρατώ μικρό καλάθι αφού έστω και μια άρνηση ενόςυπουργού Οικονομικών μια άλλης χώρας μέλους μπορεί να μπλοκάρει τηνέγκριση της δόσης».

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο άνοιγμα του 72% των κλειστών επαγγελμάτων»

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο άνοιγμα του 72% των κλειστών επαγγελμάτων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών.

«Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα σύμφωνα και με στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι η χώρα η οποία έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στο διάστημα εντός της κρίσης.

«Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά» , είπε ο κ. Στουρνάρας. Στην συνέντευξη οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα :

– Απελευθερώθηκε το επάγγελμα των ορκωτών εκτιμητών. Καταργήθηκε το κλειστό σώμα των ορκωτών εκτιμητών, για την είσοδο στο οποίοι υπήρχαν διάφοροι περιορισμοί. Ήδη δρομολογείται η διαδικασία των επόμενων εξετάσεων.

-Tο επάγγελμά των αναλογιστών, με τροποποίηση των όρων διενέργειας των εξετάσεων, σύμφωνα με την αντίστοιχη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

-Το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών (ξηράς και λιμένων).

-Ως προς τις προνοιακές δομές (κέντρα για ηλικιωμένους, παιδιά και αναπήρους), έχουν αρθεί περιοριστικές προϋποθέσεις που υπήρχαν (π.χ. ύπαρξη ανώτατου αριθμού κλινών, παρουσία γιατρού εγγεγραμμένου στο σύλλογο της κέντρου κ.λ.π.).

-Έχουν αρθεί ορισμένες προϋποθέσεις δημιουργίας εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης (Bake-off), ώστε πλέον η επιχείρηση αυτή μπορεί ασκηθεί ευκολότερα και με μικρότερο κόστος.

-Η πρόσβαση στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές έχει απλοποιηθεί, ενώ έχουν τροποποιηθεί οι όροι διατήρησης των σχετικών αδειών.

-Έχει δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης κτηνιατρικής κλινικής από οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα, εφόσον η υπηρεσία προσφέρεται από κτηνίατρο.

-Έχουν αρθεί περιορισμοί στο επάγγελμά του αρχαιοπώλη, όσον αφορά την απαιτούμενη προϋπηρεσία.

-Επέρχονται απλοποιήσεις στα επαγγέλματα των γεωτεχνικών. Επίσης, στην πώληση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς και στη σύσταση και λειτουργία οινολογικών εργαστηρίων.

-Έχουν αρθεί περιορισμοί στο επάγγελμα του δικηγόρου, με αντικατάσταση των ελάχιστων αμοιβών για υπηρεσίες τους από συμφωνία με τον πελάτη.

-Η εκπαίδευση των τουριστικών ξεναγών μέσω ταχύρυθμων προγραμμάτων μπορεί σήμερα να παρέχεται από διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμια αλλά και κέντρα δια βίου μάθησης. Ήδη, αυτό το καλοκαίρι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα προσφέρει για πρώτη φορά τέτοια εκπαίδευση

Η Κυβέρνηση,όπως τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει στόχο την άρση και άλλων στρεβλώσεων και εμποδίων που υπάρχουν στην αγορά, ορισμένες από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν και με το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή εντός των επομένων ημερών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης των Κυριακών λέγοντας ότι «η Βουλή θα αποφασίσει για το αν τα μικρά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου», δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή με τη σημερινή του μορφή ή θα υπάρξουν αλλαγές οι οποίες είναι στην κατεύθυνση των θέσεων των μικρομεσαίων εμπόρων .

Επίσης, εκτός από το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο υπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα και τροπολογία στην οποία θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου στις ΕΠΕ, τη μείωση κατά 30% των διαδικασιών στην ίδρυση επιχειρήσεων ενώ, σε ότι αφορά στις εισηγμένες εταιρίες, θα υπάρξει πρόνοια για περιορισμό των συναλλαγών μεταξύ συνδεμένων εταιρειών και διοικήσεων προκειμένου να προστατευθούν οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Αναφορικά με την καταγραφή των προβλημάτων σε τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι έχουν χαρτογραφηθεί ήδη στρεβλώσεις που εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν. «Δεν είμαστε κοντά σε οριστικές ρυθμίσεις» σημείωσε ο ίδιος αναφέροντας όμως ότι, στον τουρισμό έχουν εντοπιστεί 131 πιθανά σημεία παρέμβασης, 39 σημεία στα δομικά υλικά , στο λιανικό εμπόριο 200 πιθανά σημεία και στην επεξεργασία τροφίμων 96 σημεία και συνολικά 51 πιθανά σημεία στις οριζόντιες.

Μέχρι το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.