Εργασιακή ασφάλεια, τήρηση των συμβάσεων, εργασιακό κλίμα, μισθοί και άδειες: παραμέτρους σαν αυτές εξετάζει ο «Bastard&Poor’$», ο πρώτος ιταλικός… «οίκος αξιολόγησης» για εργοδότες.

Ο οίκος λειτουργεί μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση www.bastardandpoors.com και υπόσχεται εχεμύθεια σε όσους παράσχουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Ο οίκος δεσμεύεται ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ στις αναφορές ζητείται ως υποχρεωτικό το όνομα (χωρίς πάντως να φαίνεται πως υπάρχει εμπόδιο να δώσει κάποιος ψεύτικα στοιχεία).

Η βαθμολόγηση ξεκινά από το Α και φτάνει ως το F, υιοθετώντας μια κλίμακα παρόμοια με αυτή των κανονικών οίκων αξιολόγησης.

Εκτός από την αξιολόγησή τους, οι χρήστες του ιστότοπου καλούνται να παραθέσουν και προσωπικές τους μαρτυρίες σχετικά με τα ωράρια εργασίας, τις συνθήκες απασχόλησης, την τήρηση των προβλεπόμενων αδειών.

Οι δημιουργοί του Bastard and Poor’$ ευελπιστούν ότι οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια τυχόν «αρνητική αξιολόγηση» και ενδεχομένως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Ανάμεσα στις πρώτες μαρτυρίες ξεχωρίζει το γεγονός ότι σε πολλές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να κάνουν τα προβλεπόμενα διαλείμματά τους διότι «βλάπτουν την παραγωγικότητα» σε σημαντικό βαθμό.