«Στη μόδα ξέρεις ότι έχεις επιτύχει, όταν υπάρχει κάποιο στοιχείο αναστάτωσης», έλεγε η Μαντεμουαζέλ Κοκό Σανέλ. Δύο σταρ του σινεμά, η Κίρα Νάϊτλι και η Κοντ Εσμέ, ντύνονται και στολίζονται από τον Κάρλ Λάγκερφελντ για να αποδώσουν πιστά το πνεύμα της Σανέλ στην ταινία «Once Upon a time…» (τρέιλερ προβάλλεται στον σύνδεσμο: http://chanel-news.chanel.com/en/home.html) που σκηνοθετεί ο ίδιος γιορτάζοντας την εκατονταετηρίδα του παριζιάνικου οίκου.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν πριν από έναν αιώνα στο γαλλικό θέρετρο της Ντοβίλ, στην περιοχή της Βρετάνης, η Κοκό Σανέλ άνοιγε την πρώτη της μπουτίκ . Από εκεί ξεκίνησε η επίδραση ενός ονόματος και ενός στυλ που παραμένει συνώνυμο της γυναικείας αυτοπεποίθησης.

Ο Λάγκερφελντ εμπλούτισε την αληθινή ιστορία της Σανέλ – που στην ταινία του ερμηνεύει η Κίρα Νάϊτλι- με δικές του ιδέες.

Η γαλλίδα ηθοποιός Κλοτίλντ Εσμέ υποδύεται τη θεία της Σανέλ στο ολιγόλεπτο φιλμ που κάνει πρεμιέρα στις 8 Μαϊου στη Σιγκαπούρη, πριν από την έναρξη της ανοιξιάτικης συλλογής Chanel 2013/14. Αλλά και στον ιστότοπο του οίκου http://chanel-news.chanel.com/en/home.html .

Πέρα από το φανταστικό σενάριο του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου που αναβιώνει την ατμόσφαιρα των παραθεριστών στις αρχές του περασμένου αιώνα, το πνεύμα της Κοκό Σανέλ ξεχωρίζει.

Όταν εκείνη λάνσαρε τη μόδα της, απευθυνόταν στις νέες γυναίκες και τις προέτρεπε να έρθουν σε ρήξη. Τη στιγμή που οι γυναίκες γύρω της ασφυκτιούσαν μέσα στα άβολα ρούχα τους, εκείνη ξεκούμπωνε τους γιακάδες της, έδειχνε τους γυμνούς αστραγάλους της, δανειζόταν στοιχεία της ανδρικής γκαρνταρόμπας και φορούσε το ανεπίτρεπτο για γυναίκες ανδρικό παντελόνι.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, η Κοκό Σανέλ δημιουργούσε το σπορ ύφος, προτείνοντας στις γυναίκες να φοράνε τα ίδια ρούχα πρωί και βράδυ, γράφει η επίσημη βιογράφος της σχεδιάστριας, Εντμόντ Σαρλ Ρου στο βιβλίο της «L’Irregulière».

Κάθε γυναίκα που θέλει να επινοήσει ένα πεπρωμένο μπορεί να ταυτιστεί με τα πρώτα χρόνια της Κοκό Σανέλ. Μίας νεαρής κοπέλας, ταπεινής καταγωγής, αυτοδίδακτης, που ονειρευόταν να ενταχτεί στην υψηλή κοινωνία αλλά και που τόνιζε τη διαφορά της.