Ο μέχρι χθες πρίγκιπας διάδοχος του ολλανδικού θρόνου Βίλεμ Αλεξάντερ είναι από τις 11 και 10 σήμερα το πρωί ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας, μετά την υπογραφή από την μητέρα του της Πράξης Παραίτησής της, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.

Ο 46χρονος Βίλεμ Αλεξάντερ είναι ο πρώτος από τη νέα γενιά ευρωπαίων μοναρχών, αλλά και ο πρώτος άντρας στο θρόνο της Ολλανδίας από το 1890.

Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του ιστορικού για την Ολλανδία γεγονότος.

Η άνοδος στον θρόνο συνεχίζεται στην κοντινή Νέα Εκκλησία, όπου ο Βίλεμ Αλεξάντερ θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα ενώπιον των βουλευτών. 

Το Άμστερνταμ είναι ντυμένο στα πορτοκαλί για την ενθρόνιση, η οποία γίνεται την ημέρα του στέμματος (30 Απριλίου).

Η πλατεία του Νταμ είχε γεμίσει με κόσμο που φοράει πορτοκαλί καπέλα, ενώ η τελετή καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή μέσα (τμήματά της μεταδόθηκαν ζωντανά από το CNN, το BBC, ακόμη και το Al Jazeera).

Το βράδυ της Δευτέρας, η Βεατρίκη είχε παραθέσει γεύμα σε αντιπροσώπους μέλη βασιλικών οικογενειών από κάθε μέρος του κόσμου.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ, είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της, «είναι έτοιμος από κάθε άποψη».

Ο νέος βασιλιάς είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Έχει αποκτήσει τρεις κόρες με την χρηματίστρια από την Αργεντινή Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η (βασίλισσα πλέον), Μάξιμα είναι κόρη υπουργού της χούντας του Βιντέλα, στη δεκαετία του 1970.
 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από