Ο μέχρι χθες πρίγκιπας διάδοχος του ολλανδικού θρόνου Βίλεμ Αλεξάντερ είναι από τις 11 και 10 σήμερα το πρωί ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας, μετά την υπογραφή από την μητέρα του της Πράξης Παραίτησής της, όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.

Ο 46χρονος Βίλεμ Αλεξάντερ είναι ο πρώτος από τη νέα γενιά ευρωπαίων μοναρχών, αλλά και ο πρώτος άντρας στο θρόνο της Ολλανδίας από το 1890.

Η πόλη του Άμστερνταμ κινείται στους ρυθμούς του ιστορικού για την Ολλανδία γεγονότος.

Η άνοδος στον θρόνο συνεχίζεται στην κοντινή Νέα Εκκλησία, όπου ο Βίλεμ Αλεξάντερ θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα ενώπιον των βουλευτών.

Το Άμστερνταμ είναι ντυμένο στα πορτοκαλί για την ενθρόνιση, η οποία γίνεται την ημέρα του στέμματος (30 Απριλίου).

Η πλατεία του Νταμ είχε γεμίσει με κόσμο που φοράει πορτοκαλί καπέλα, ενώ η τελετή καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή μέσα (τμήματά της μεταδόθηκαν ζωντανά από το CNN, το BBC, ακόμη και το Al Jazeera).

Το βράδυ της Δευτέρας, η Βεατρίκη είχε παραθέσει γεύμα σε αντιπροσώπους μέλη βασιλικών οικογενειών από κάθε μέρος του κόσμου.

Ο Βίλεμ Αλεξάντερ, είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της, «είναι έτοιμος από κάθε άποψη».

Ο νέος βασιλιάς είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Έχει αποκτήσει τρεις κόρες με την χρηματίστρια από την Αργεντινή Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η (βασίλισσα πλέον), Μάξιμα είναι κόρη υπουργού της χούντας του Βιντέλα, στη δεκαετία του 1970.