Η οικονομική κρίση καταβάλλει και την καρδιά των Ελλήνων: έως και 20% έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία τα καρδιαγγειακά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με νέα έρευνα το στρες ανεβάζει την πίεση.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι έλληνες καρδιολόγοι, η ανεργία που μέρα με τη μέρα απειλεί ολοένα και περισσότερους στη χώρα μας αυξάνει τα επίπεδα άγχους, συνεπώς και τη συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Hypertension», σε δείγμα 123.000 ανθρώπων, όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται κατά μία μονάδα, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει κατά 1%.

Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) και της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τις εργασίες του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται στις 9-11 Μαΐου. Οπως επισήμανε ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η ανεργία, το εργασιακό στρες και η κατάθλιψη αποτελούν μείζονες παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών περιστατικών, αν όχι πιο σοβαρούς, εξίσου σοβαρούς με τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής (30 λεπτά άσκησης, πέντε με επτά ημέρες την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει κατά 20% τη θνησιμότητα σε πληθυσμούς υπερτασικών.