Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο επικύρωσε το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκαν, επίσης κατά πλειοψηφία, τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση του φόρου ακινήτων και διαφοροποίηση των ωφελημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τη Βουλή και διαμαρτυρόταν κατά του Μνημονίου, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να επιτεθεί σε βουλευτές.

Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση 10 δισ. ευρώ από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, αλλά όχι τη στήριξη των δύο τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τους ανασφάλιστους τους καταθέτες.

Παρόλο που ψηφίστηκαν οι νέες μειώσεις στους μισθούς, ο ΔΗΣΥ, διά του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις οποίες θα προκύψουν 6,5 εκατ. ευρώ έτσι ώστε τα έσοδα που αναμένονται από τη φορολόγηση των ακινήτων να ανέρχονται στα 69 εκ. ευρώ αντί στα 75 εκατ. ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Η πρόταση προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών από 0,2% με 0,5%, ενώ, όπως σημειώνεται, το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι συντελεστές στο φόρο ακινήτων για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών.

Επίσης το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου για μειώσεις στις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά 17,3 εκ. ευρώ με στόχο το ίδιο ποσό να χρησιμοποιηθεί για μείωση του φόρου ακινήτων.

Οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2% ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το πράσινο φως δόθηκε και στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην υγεία. Συγκεκριμένα, για να είναι κάποιος δικαιούχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να έχει φορολογικό φάκελο και να καταβάλλει για τρία χρονιά εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με την αρνητική ψήφο των 18 βουλευτών του ΑΚΕΛ και τη μία ψήφο του βουλευτή των Οικολόγων, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι κανονισμοί που προβλέπουν την εισαγωγή εισφοράς 1,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, αναθεώρηση τελών καθώς την επιβολή τελών για τις πρώτες βοήθειες, για φάρμακα και για ιατρικές εξετάσεις.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο προβλέπει ελάχιστο τέλος 75 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και αναλόγως της αξίας του ακινήτου αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ενώ 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο Ζαχαρίας Κουλίας τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του νομοσχεδίου.

Ομόφωνα ψηφίστηκαν τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες η επιπρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση μη καταβολής της φορολογίας μειώνεται από 20% στο 10%.

Επίσης παραχωρείται και έκπτωση 10% σε όσα πρόσωπα πληρώσουν το φόρο 30 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για καταβολή του φόρου.

Ομόφωνα εγκρίθηκε και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την πρόσληψη πέραν των 900 ωρομίσθιων εργαζόμενων στο δημόσιο.

Πριν από την έγκριση των νομοσχεδίων βουλευτές κομμάτων εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη διαφωνία τους για τις πρακτικές που εφαρμόζει η τρόικα στην Κύπρο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Εξω από την Βουλή πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Εξω η Τρόικα από την Κύπρο», «Η Κύπρος δεν θα γίνει προτεκτοράτο», «Λαέ, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».

Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στα Μέτρα Λιτότητας είχε οργανώσει εκδήλωση στην οποία κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει το ΑΚΕΛ και άλλες οργανώσεις. Παράλληλα, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε καλέσει και η Συμμαχία των Πολιτών.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η σημερινή απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Εξάλλου, θα ήταν οξύμωρο τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ενέκριναν τη δανειοδότηση της Κύπρου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή μιας χώρα με άδεια ταμεία να την καταψήφιζε χωρίς να έχει ενώπιον της κανένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο» ανέφερε.

«Η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο Ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε μαζί μας όλη την πολιτική ηγεσία, και αυτούς που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και αυτούς που την καταψήφισαν διότι πάνω απ’ όλα είναι η σωτηρία της Κύπρου» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και διαβεβαίωσε ότι θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η «σημερινή απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα».

Σημειώνει ότι θα «ήταν οξύμωρο τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να ενέκριναν τη δανειοδότηση της Κύπρου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή μιας χώρας με άδεια ταμεία να την καταψήφιζε χωρίς να έχει ενώπιον της κανένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο».

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η Κύπρος έχει κερδίσει την πρώτη μάχη όσον αφορά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι η προκαταρκτική έκθεση της Moneyval και της Deloitte δείχνει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες.

«Εγινε πολύς λόγος για το τίποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Στυλιανίδης είπε πως η κυβέρνηση αναμένει να δει την τελική έκθεση των δύο οργανισμών για να την αξιολογήσει.