«Μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή η Ιταλία πεθαίνει. Οι πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα στην πρώτη εμφάνισή του ενώπιον της Βουλής, η οποία δίνει σε λίγη ώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγάλο συνασπισμό που αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας έπειτα από δύο μήνες πολιτικού χάους.

«Αν η Ευρώπη αποτύχει, θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο της ηπείρου» προειδοποίησε ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας, που θα ηγηθεί του πρώτου μεγάλου συνασπισμού στη χώρα εδώ και δεκαετίες με στοίχημα τη συνοχή, την ανάκαμψη, τη ανανέωση και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ιταλών στο πολιτικό σύστημα.

Στην παρθενική του ομιλία ενώπιον της ιταλικής Βουλής, ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ ως προς τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση, όμως ταυτόχρονα έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η «ανάκαμψη δεν μπορεί πια να περιμένει».

Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην περιοδεία-εξπρές που θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, ζητώντας από τους κοινοτικούς εταίρους πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις ιταλικές δεσμεύσεις.

Ο μέχρι πρότινος δεύτερο τη τάξει στην ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) αναγνώρισε ενώπιον της Βουλής ότι η Ιταλία παραμένει σε σοβαρή οικονομική κατάσταση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, και «απλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος» για να γίνει η στροφή από το μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας προς την ανάπτυξη στην Ιταλία και πανευρωπαϊκά.

«Μόνο με δημοσιονομική εξυγίανση η Ιταλία πεθαίνει. Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς ανάπτυξη οι πολιτικές για την ανάκαμψη δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απλά, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι σε απόγνωση» είπε ο Ενρίκο Λέτα.

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις -με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο στα δεξιά του- ο Λέτα υπογράμμισε πως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι οι νέοι και εργασία στην Ιταλία της κρίσης, θέτοντας έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία.

Φόρος ιδιοκατοίκησης τέλος, Porcellum τέλος

Ο φόρος ιδιοκατοίκησης για την πρώτη κατοικία (Imu) καταργείται από τον Ιούνιο (αποτέλεσε τη βασική προεκλογική εξαγγελία της μπερλουσκονικής δεξιάς), ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί, η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων και οι διπλοί μισθοί για τους υπουργούς θα καταργηθούν (σημεία στα οποία χειροκρότησαν και οι πεντάστεροι βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο), οι φόροι θα μειωθούν για νέους επιχειρηματίες.

Η Ιταλία «δεν θα ψηφίσει ποτέ ξανά» με το περιβόητο Porcellum, τον «παραμορφωτικό» εκλογικό νόμο που είναι συνυπεύθυνος για το μετεκλογικό αδιέξοδο, καθώς εμποδίζει τη διαμόρφωση σταθερής πλειοψηφίας ιδίως στη Γερουσία.

Η ομιλία του Ενρίκο Λέτα άρχισε με ένα προσωπικό «ευχαριστώ» στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Ιταλία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν μία εξαιρετική στιγμή. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έδωσε μια τελευταία ευκαιρία να σταθούμε αντάξιοι του ρόλου που το Σύνταγμα μας αναγνωρίζει ως εκπρόσωποι του έθνους» είπε καταχειροκροτούμενος για να ακολουθήσει και το «ευχαριστώ» προς τον παραιτηθέντα επικεφαλής των Δημοκρατικών Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Η Ιταλία θα τα καταφέρει» είπε ο Λέτα πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο Μοντετσιτόριο που αρχίζει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Ακολουθεί, την Τρίτη, η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου η στήριξη είναι εγγυημένης δεδομένης της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Επιλογής Πολιτών του Μάριο Μόντι.