Αντικαταστάθηκε τελικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας. Η ανακοίνωση της αντικατάστασης έγινε με μια λιτή ανακοίνωση, λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Δευτέρας.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή «ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνει ότι καθήκοντα διοικητή του ΟΑΕΔ αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου».

Η πρόθεση αντικατάστασης του κ. Κικίλια, απο τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αποτέλεσε αιτία κρίσης στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Κικίλιας είχε τοποθετηθεί στη διοίκηση του ΟΑΕΔ το 2009 από την εποχή της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η παραμονή του στη θέση του διοικητή και επί κυβερνήσεως Σαμαρά ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία στηρίχθηκε και από τη ΔΗΜΑΡ.

O υπουργός Εργασίας ωστόσο είχε ζητήσει την παραίτησή του. Στα σχέδια του κ. Βρούτση αντέδρασαν έντονα τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης, με τον «αποκεφαλισμό» του πρώην πλέον διοικητή του Οργανισμού να «παγώνει».

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πρόσφατα ότι ουδέποτε υπήρξε καλή σχέση μεταξύ Κικίλια και Βρούτση, κάτι που είχε αντίκτυπο στην πορεία των προγραμμάτων, καθώς ο υπουργός τον θεωρούσε υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων του οργανισμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ και είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Ανακοίνωση εξέδωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η ΔΗΜΑΡ σχετικά με την απομάκρυνση Κικίλια: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την αποπομπή του Ηλία Κικίλια από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης» αναφέρει η ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου.