Λανθασμένη θεωρούν την πολιτική που έχει ακολουθήσει η χώρα τα τρία τελευταία χρόνια 3 στους 4  Ελληνες, ενώ ο ένας στους δυο ζητά ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την δεύτερο « Οικονομικό Βαρόμετρο» για το 2013 του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών
«Οι επιλογές των πολιτών στα ζητήματα που έθεσε η έρευνα είναι σαφής. Το μνημόνιο ήταν ένα μεγάλος λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της έναντι στη τρόικα. Τέλος, οι πολίτες προκρίνουν αλλαγές στα υπουργεία που ασχολούνται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα έναντι εκείνων που ασχολούνται με την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο», η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, 73%, υποστηρίζει ότι η απόφαση να ακολουθήσουμε τις υποδεικνυόμενες λύσεις των μνημονίων πριν από τρία χρόνια ήταν λανθασμένη, ενώ πιστεύει ότι ο δρόμος αυτός δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Επιπλέον, μόλις το 18% υποστηρίζει την υιοθέτηση της μνημονικής πολιτικής, ενώ το 9% αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ερώτηση.
Στην ερώτηση πολλαπλών επιλογών σχετικά με την διαπραγματευτική στάση που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα, περισσότεροι από 5 στους 10 (56%) υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει την στάση της ενώ το 26%, εκτιμά ότι θα πρέπει παραιτηθεί η υπάρχουσα Κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με τις απαντήσεις μόνο το 9% πιστεύει ότι είναι σωστή η επιλογή της Κυβέρνησης και θα πρέπει να διατηρήσει την στάση που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα.
Πάντως 1 στους 2 έλληνες σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο εστιάζει στην ανάγκη για αλλαγές προσώπων στην Κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες κλίθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στα πρόσωπα που σχετίζονται με το υπουργείο οικονομικών και σε εκείνα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σχεδόν 5 στους 10 (49%), θεωρεί βασική την ανάγκη για ανανέωση στα πρόσωπα που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα, ενώ 3 στους 10 πιστεύουν ότι οι αλλαγές προσώπων πρέπει να εστιαστούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος όσον αφορά την γνώμη για την πορεία της Οικονομίας αλλά και των προσωπικών τους οικονομικών η πλειοψηφία των πολιτών είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των δημόσιων οικονομικών σε ποσοστό 72%, ενώ μόλις το 17% είναι αισιόδοξοι ενώ σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σχεδόν 8 στους 10 (77%) συμμετέχοντες είναι απαισιόδοξοι, ενώ μόλις το 13% διατηρεί τάσεις αισιοδοξίας. Και εδώ σημειώθηκε ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό αποχής, το οποίο ανήλθε στο 10%.
Το «Οικονομικό Βαρόμετρο» για το έτος 2013 πραγματοποιείται κατʼ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO ανά διμηνο.Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23 και 26 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ